13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 0:17
No menu items!

Peste 130 de afgani evacuați din Afganistan, aduși în România

spot_img

139 de cetățeni afgani, dintre cei 156 evacuați din Afganistan, în urma demersurilor Celulei de criză interinstituționale, au fost aduși la București.

Avionul TAROM a aterizat, joi seară, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni

Între cei 139 de cetățeni afgani esențiali pentru România se află foști colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora – evacuați recent din Afganistan.

Potrivit Ministerul Afacerilor Externe, grupul de cetățeni afgani a fost transportat de la Islamabad, în cursul zilei de joi, cu o aeronavă a unei companii comerciale românești, MAE organizând și coordonând acest zbor. La bordul aeronavei s-a aflat, pe durata zborului, personal consular al MAE.

Cei 139 de cetăţeni afgani vor intra în carantină, iar după încheierea formalităţilor, cererile lor de protecţie internaţională vor fi preluate şi vor fi cazaţi în centrul de azil de la Galaţi. 

Operațiunea de evacuare a celor 156 de cetățeni afgani  este rezultatul demersurilor recente ale Celulei de criză interinstituționale, convocate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la 13 august 2021, care se adaugă evacuării celor 49 de cetățeni români – toți cei care au dorit să fie repatriati, respectiv a 7 cetățeni ai unor state aliate.

                                                                                                                  Adina Silav