3.4 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 18:41
No menu items!

Peste 1.300 de oameni aflați în situații de urgență, salvați de pompieri și paramedicii SMURD în ultimele ore

spot_img

Peste 4.000 de forțe ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dintre care 1.700 de pompieri militari, acționau, luni dimineață, în județele afectate de viscol și zăpezi, pentru a veni în sprijinul populației și autorităților din zonele afectate de viscol.

Reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au precizat, într-un comunicat de presă, că, în ultimele 24 de ore, 885 de persoane au fost salvate din diverse situații de urgență, iar 416 au fost asistate medical de către paramedicii SMURD.

În noaptea de duminică spre luni s-au desfășurat mai multe misiuni de salvare, printre care:

ISU CONSTANȚA

Pe raza județului Constanţa, 2 paramedici SMURD şi un asistent medical Serviciul de Ambulanță al Județului (SAJ) Constanţa transportați de o şenilată a CNADNR au plecat din oraşul Băneasa spre localitatea Almalău unde, o femeie însărcinată la termen, în travaliu, a cerut sprijinul unei ambulanţe pentru a fi transportată la spital. Aceasta a fost preluată în siguranţă de Ambulanță şi transportată la cea mai apropiată unitate spitalicească care se afla în Silistra-Bulgaria. Peste noapte, femeia a născut un băieţel perfect sănătos, aceştia rămânând sub supraveghere medicală la unitatea spitalicească.

La întoarcere, echipajul mixt ISU – SAJ a fost anunţat că în apropiere de localitatea Bugeac, în patru autoturisme se află 16 persoane blocate în trafic. Acestea au fost salvate de echipajul mixt cu şenilata.

Tot în noaptea de duminică spre luni, prin SNUAU 112 dispeceratul ISU-SAJ Constanţa a fost informat despre faptul că între localităţile Negru Vodă şi Cerchezu, patru persoane, între care trei adulţi şi un copil, se află blocate într-un autoturism. Între cele patru persoane era și o femeie însărcinată, la termen, în travaliu. La fața locului, s-a deplasat o ambulanţă care a preluat femeia însărcinată şi copilul, aceștia fiind transportaţi, în siguranță, la Spitalul judeţean Constanţa.

ISU BUZĂU

Mai multe echipaje de pompieri, cu o șenilată, 2 utilaje (freze) și o autospecială de transport personal și victime multiple au acționat pentru salvarea unui copil de un an și a unui adult in vârstă de 68 de ani din localitatea Amara, comuna Balta Albă. Salvatorii au intervenit în condiții de vânt puternic, strat gros de zăpadă și vizibilitate redusă. În tot acest timp, personalul din cadrul Serviciului județean de Ambulanță a acordat asistență medicală de specialitate, ameliorând starea pacienților. Tehnica de intervenție utilizată a fost dislocată de la alte inspectorate pentru situații de urgență, în urma măsurilor dispuse la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

ISU VRANCEA

La puțin timp după miezul nopții, pompierii din Focșani s-au deplasat cu o șenilată în comuna Tătăranu pentru preluarea unei fetițe în vârstă de 3 ani, cu stare febrilă. Misiunea s-a derulat în cooperare cu SAJ Vrancea, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Tătăranu şi SDN Focșani. Prin efortul concertat al structurilor angrenate s-a reușit predarea copilului, în mai puțin de o oră, la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani.

Luni dimineață sunt în desfășurare mai multe misiuni, printre care:

ISU BACĂU

Serviciul de Ambulanță al Județului (SAJ) Bacău a preluat o femeie de 55 de ani, diabetică, din comuna Ungureni, sat Botesti. Din cauza sulurilor de zăpadă formate pe carosabil, ambulanța nu și-a putut continua drumul, iar în urma demersurilor ISU Bacău, în zonă fost trimis un autogreder, pentru a debloca drumul.

Suplimentar cu aceasta măsură, a fost trimisă o șenilată din cadrul Detașamentului de Pompieri Bacău. În momentul de față pacienta se află în drum spre Spitalul Județean de Urgență Bacău

ISU VRANCEA

Pompierii vrânceni, cu o șenilată, au intervenit alături de un echipaj al Serviciului de Ambulanță pentru preluarea din satul Ciuşlea a unei femei, în vârstă de 28 ani, însărcinată. După aproximativ 2 ore, femeia a ajuns în siguranță la spital.

ISU TULCEA

În localitatea Casimcea se execută o misiune de salvare a unei gravide în luna a noua. Pompierii tulceni acționează cu o autoutilitară 6×6 în sprijinul echipajului SAJ care a preluat gravida, în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 03.30. Deoarece porțiunea de drum este greu accesibilă, pentru preluarea femeii a fost trimisă o șenilată a Secției drumurilor județene, aceasta fiind în drum spre spital.

R.D.