1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 12:48
No menu items!

Personalul MAI primește sporuri doar pentru munca prestată în zilele libere, nu pentru paza secțiilor de votare. Dar sumele sunt consistente

spot_img

Polițiștii și jandarmii primesc sporuri doar pentru că muncesc în zilele libere și li se decontează cazare, diurnă și cheltuieli de transport doar pentru misiuni în alte localități. Personalul MAI nu este plătit suplimentar pentru paza secțiilor de votare, precizează reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor pentru cei care au răspândit această informație complet falsă. Dar sumele sunt consistente.

Pentru corecta informare, vă transmitem că personalul MAI care desfășoară activități în zilele de repaus săptămânal primesc majorarea salarială corespunzătoare, în conformitate cu reglementările în vigoare, respectiv cu 75% în cazul recuperării zilei de muncă sau cu 175% dacă timpul respectiv nu va putea fi recuperat.

În plus, în cazul personalului delegat pentru acest tip de misiuni, în alte localități se asigură suma de 250 de lei pentru cazare, diurnă și cheltuielile de transport.

Spre exemplu, un agent de poliție care desfăsoară un serviciu de 8 ore, în ziua de duminică, pentru asigurarea pazei și a ordinii publice în zona secțiilor de votare, va primi între 200-250 de lei pentru această activitate, dar și o zi liberă în contul celei de astăzi. Așa cum bine știți, dacă această zi nu poate fi recuperată, se aplică majorarea salarială cu 175%.

Totodată, angajații MAI au norma de hrană acordată în bani lunar, odată cu salariul.

Spre comparație, cei care sunt membri în secția de votare primesc o indemnizație de 190 de lei pe zi, având în vedere că ei desfășoară această activitate în timpul liber, nefiind retribuiți altfel. Cei 10 lei la care faceți referire se acordă conform OUG 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

Astfel, membrii Biroului Electoral Central, statisticienii, informaticienii și personalul tehnic auxiliar al acestuia, precum și personalul Ministerului Afacerilor Interne, care aplică măsuri de menținere și asigurare a ordinii și liniștii publice la acest birou, au dreptul la o indemnizație de protocol de 10 lei de persoană pentru apă, cafea și gustări pentru fiecare zi de activitate.

Deci, pentru acest lucru este suma la care dumneavoastră faceți referire, nu pentru paza secțiilor de votare!”, precizează oficialii MAI.

Replica MAI se regăsește într-un comentariu la postarea de pe Facebook unui lider sindical din poliție, care susține că polițiștii care asigură paza secțiilor de votare primesc doar 10 lei pentru asta. 

Raluca Dan