22 C
București
duminică, 14 august 2022 - 16:04
No menu items!

Persoanele condamnate la închisoare nu mai pot candida la prezidențiale. Cele reabilitate sau amnistiate au însă cale liberă

spot_img

Persoanele condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, cu excepţia cazurilor în care a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea, nu vor putea candida pentru cea mai importantă funcţie în stat, respectiv cea de preşedinte al României.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind completarea art. 28 din legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, transmite Administraţia Prezidenţială.

Legea are ca obiect instituirea interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive.

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, prevede actul normativ promulgat de către şeful statului.

                                                                                                                  Adina Silav