1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 2:14
No menu items!

Perioadă extrem de tensionată după alegeri. Băsescu nu-l vrea pe Ponta

spot_img

Președintele Traian Băsescu a lăsat să se înțeleagă vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Cotroceni, că nu-l va desemna premier pe Victor Ponta, chiar și în condițiile în care USL va obține majoritatea în Parlament. După cum l-a descris el pe viitorul premier, cel care ar îndeplini condițiile pentru această funcție ar fi Mihai Răzvan Ungureanu, pentru că este “proeuropean, proatlantist și fost  ministru”.

“Mi-aș dori ca primul ministru să aibă un profil proeuropean, proatlantist,  pentru că acestea sunt interesele naționale vitale. Mi-aș dori mult ca cel pe care îl voi desemna ca premier, dar și cei pe care partidele mi-l vor propune, să fie o personalitate loială interesului național, pe care să-l așeze deasupra intereselor de partid și de grup, fie ele și de grup mediatic. (…)Un alt aspect asupra căruia mă voi opri în desemnare – să nu aibă vulnerabilități”, l-a descris Băsescu pe viitorul premier.

Apoi a adăugat, legat de profilul acestuia: “Să nu se fi autoprezentat ca fiind ceva și el sa fie altceva, să nu aibă lucruri ascunse în propriul lui CV, să fie un om despre care să știm tot sau aproape tot. (…)O singură mențiune: m-aș bucura mult dacă viitorul premier ar fi și un om cu experiență în administrația centrală, să mai fi condus un Guvern, o structură la nivel central”.

Votul și “înșelătoria”

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că românii vor constata după alegeri că toţi cei care au venit să le ceară votul “sunt parte a unei înşelătorii”, în special cei aflaţi acum la putere, pentru că nu au respectat votul românilor pentru reducerea numărului de parlamentari.

“Mâine este Ziua Constituţiei. Constituţia a fost adoptată în 1991, a fost revizuită în 2003 şi trebuia revizuită din nou în urma referendumului din 2009 prin care românii, cei care mâine sunt chemaţi să voteze un nou Parlament au cerut să avem Parlament unicameral şi doar 300 de parlamentari. Din păcate, românii vor constata după alegeri că toţi cei care au venit să le ceară votul sunt parte a unei înşelătorii şi în mod deosebit cei care astăzi se află la putere, pentru că ei s-au opus revizuirii Constituţiei, neputându-se realiza acele două treimi din Parlament”, a afirmat Traian Băsescu.

El a continuat spunând că românii vor constata că numărul parlamentari va creşte de la circa 470 la circa 520.

“Sunt foarte mulţi din parlamentarii care acum cer voturile sub sigla USL care au votat măsurile de austeritate (…). Nu ştiu până unde poate să meargă lipsa de cinste în politică, dar pare-se că merge, vom vedea duminică seară”, a adăugat preşedintele Băsescu.

Campanie electorală “nerelevantă”

Cât despre campania electorală, care se încheie vineri, Băsescu a apreciat că aceasta a fost “nerelevantă faţă de realităţile României”.