11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 13:07
No menu items!

Pericol de un nou conflict la granița României

spot_img

Autorităţile ucrainene ar putea lansa o operaţiune antiteroristă în regiunea Transcarpatia, situată în vestul Ucrainei, la frontiera cu România, Ungaria şi Slovacia

Ucraina

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) analizează posibilitatea lansării unei misiuni antiteroriste în zona oraşului Mukaceve şi în toată regiunea Transcarpatia. Anunțul a fost făcut de  şeful Direcţiei antiteroriste de la Kiev, Ghennadi Kuzneţov, care a adăugat că deocamdată nu s-a luat o decizie pro sau contra operațiunii.

Oficialul ucrainean s-a referit la confruntările militare din 12 iulie ca fiind activități teroriste, pentru împărțirea influenței.

Combatanţii grupului ultranaţionalist Sectorul Dreptei sunt implicaţi în confruntări armate cu autorităţile în Transcarpatia. Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuză să predea armele şi au fost implicaţi în confruntări cu serviciile de securitate ucrainene în apropierea oraşului Mukaceve, situat în vestul Ucrainei, în apropierea frontierelor cu România, Ungaria şi Slovacia. Confruntările armate au izbucnit pe 12 iulie, când zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autorităţile înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de grenade. Ambele părţi se acuză că ar fi deschis focul, iar confruntările s-au soldat cu cel puţin trei morţi, un civil şi doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost rănite.

Organizaţia ultranaţionalistă, implicată în protestele violente care au condus la înlăturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la începutul anului 2014 şi în conflictul separatist din estul Ucrainei, refuză predarea armelor, argumentând că vrea să oprească traficul ilegal cu ţigări spre Ungaria şi Slovacia,deoarece contrabanda i-ar îmbogăţi pe politicienii ucraineni. De altfel, membrii grupării se prezintă ca fiind personaje de genul Robin Hood care apără ordinea publică, și luptă împotriva corupţiei din instituţiile guvernamentale ucrainene.

Există însă temerea că violenţele se pot extinde dincolo de conflictul separatist din estul ţării.

Preşedintele Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, unde luptele care durează de un an şi jumătate s-au soldat cu cel puţin 6.500 de morţi. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenţa militară în jurul oraşului Mukaceve. Oraşul ucrainean Mukaceve se află la circa 50 de kilometri de frontiera României, la 30 de kilometri de cea a Ungariei şi la 40 de kilometri de cea a Slovaciei.

Rusia a exprimat îngrijorare pentru situaţia din vestul Ucrainei, catalogând drept „fascistă” şi „neonazistă” gruparea Pravi Sektor. Ambasadorul UE în Ucraina, Jan Tombinski, a cerut „soluţionarea rapidă a conflictului”.

Ungaria va suplimenta asistenţa financiară destinată etnicilor maghiari din vestul Ucrainei şi este pregătită pentru „scenariul cel mai grav”, cel al unui exod din cauza confruntărilor militare, a anunţat Janos lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice a efectuat miercuri o vizită oficială la Kie, președintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prezentând a doua zi Parlamentului un proiect de modificare a Constituţiei în sensul sporirii autonomiei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk. Nuland a avertizat că dacă vor crește tensiunile, vor crește și sancțiunile aplicate.

După cum ştiţi, sancţiunile aplicate de comunitatea internaţională – de către Statele Unite şi Uniunea Europeană – au rolul de a modifica politicile Rusiei, de a o încuraja să îşi îndeplinească obligaţiile. Am spus clar că vor rămâne valabile până la aplicarea deplină a Acordului Minsk, până la încetarea violenţelor, până la revenirea ostaticilor, până la restabilirea frontierelor. Dar, în acelaşi timp, am spus foarte clar că, dacă violenţele se vor intensifica, suntem pregătiţi să exercităm presiuni suplimentare asupra Rusiei.

Victoria Nuland,  asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice