2.5 C
București
luni, 4 decembrie 2023 - 6:20
No menu items!

Pericol de epidemii în Mariupol, unde nu e apă și mii de cadavre sunt sub dărâmături. ONU pregătește evacuarea locuitorilor

spot_img

Autoritățile locale din Mariupol au avertizat că orașul este vulnerabil la epidemii, din cauza condițiile sanitare îngrozitoare din mare parte a orașului și a miilor de cadavre care au rămas încă pe străzi.

Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni locuiesc încă în oraș, deși atacurile continuă, iar alimentarea cu apă este oprită.

Consiliul local a transmis, joi, că există riscul de holeră, dizenterie și E-coli.

Consilierii atrag atenția că odată cu încălzirea vremii, condițiile de trai vor deveni insuportabile: „Deja temperatura a ajuns la 20 de grade Celsius. În oraș ar putea izbucni curând epidemii puternice și mortale, din cauza lipsei apei, a descompunerii a mii de cadavre aflate încă sub dărâmături și a deficitului catastrofal de apă potabilă și mâncare”.

„Invadatorii nu pot oferi populației rămase în zonă hrană, apă și medicamente. Sau pur și simplu nu sunt interesați de asta. Ei blochează toate încercările de evacuare. Și fără asta, oamenii vor muri. Este nevoie ca Mariupol să fie evacuat imediat si total”, a transmis primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, scrie CNN.

Coordonatoarea ONU în Ucraina, Osnat Lubrani, a anunţat, joi, că pleacă în sudul Ucrainei, cu scopul de a pregăti o încercare de evacuare a oraşului Mariupol, controlat aproape în înregime de către armata rusă, relatează AFP.

”Mă duc la Zaporijjea ca să pregătesc evacuarea sperată la Mariupol”, un port strategic bombardat intensiv de către ruşi, în sud-estul Ucrainei, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Osnat Lubrani.

                                                                                                                 Adina Silav