0.2 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 5:24
No menu items!

Percheziții la suspecți de fraude bancare. Prejudiciul – peste 1.500.000 lei

spot_img

perchezitii

Polițiștii au efectuat 16 percheziții în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Ialomița, într-un dosar de înșelăciuni în dauna mai multor unități bancare și au destructurat un grup infracțional format din 31 de membri, trei dintre suspecți fiind arestați preventiv.

Poliția Capitalei a precizat, într-un comunicat de presă remis vineri, că prejudiciul cauzat instituțiilor bancare a fost estimat la peste 1,5 milioane lei.

Investigațiile derulate de polițiști în acest caz au arătat că un bărbat în vârstă de 35 de ani ar fi coordonat și controlat întreaga activitate infracțională, determinându-i, cu intenție, pe alți doi suspecți să caute persoane pe numele cărora să ceară credite bancare ori să achiziționeze produse electronice și electrocasnice și să-i îndrume în vederea inducerii în eroare a unităților bancare ori a instituțiilor financiare non-bancare prin folosirea documentelor falsificate puse la dispoziție de aceștia.

Unul dintre suspecți ar fi falsificat, în perioada 2010 — 2012, adeverințe de salariat care purtau antetul mai multor societăți comerciale, dar și contracte de muncă și acte adiționale la contractele de muncă echivalente acestor adeverințe care păreau a fi încheiate între firmele respective și diverse persoane fizice. Adeverințele de salariat întocmite aveau aplicate în fals atât semnăturile reprezentanților societăților comerciale, cât și ștampila acestora, iar contractele de muncă și actele adiționale purtau în fals semnătura și ștampila reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Aceste documente falsificate erau înmânate de suspecți mai multor persoane care se prezentau la diverse sucursale bancare sau în marile magazine de electronice și electrocasnice în vederea solicitării de credite bancare ori a achiziționării de produse.

În urma obținerii de credite pe baza documentelor falsificate, suspecții ar fi înșelat mai multe instituții bancare, creându-se astfel un prejudiciu în valoare de aproximativ 1.500.000 de lei. La perchezițiile făcute joi în acest caz, polițiștii bucureșteni au identificat mai multe cărți de identitate în original, adeverințe de salariu completate în original, cărți de muncă, dar și fișe fiscale.

Cercetările sunt continuate de polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor — Sector 3, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Potrivit DGPMB, la acțiune au mai participat polițiști bucureșteni din cadrul Serviciilor de Investigare a Fraudelor — Sectoarele 2, 4, 5 și 6, Serviciului de Investigații Criminale — Sector 3, polițiști din cadrul Birourilor de Investigații Criminale de la nivelul Secțiilor 10, 11 și 12, ai Biroului de Ordine Publică — Secția 13 Poliție și luptători ai Serviciului Poliției de Intervenție Rapidă — Urziceni.

R.M.