1 C
București
sâmbătă, 6 martie 2021 - 16:14

Percheziții la falsificatorii de bani

Percheziţiile au loc la persoane specializate în comiterea infracţiunilor de falsificare de monedă, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune

 DIICOT_mascati_SZ

Procurorii DIICOT au efectuat miercuri dimineață 28 de percheziţii domiciliare în Bucureşti, Giurgiu şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formată din 20 de persoane, specializată  în comiterea infracţiunilor de falsificare de monedă, punere în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune.

Potrivit unui comunicat DIICOT, pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat, constituit în scopul comiterii de infracţiuni din sfera falsificării de monedă, fiind identificate bancnote contrafăcute în cupiură de 100 lei, cu serii diferite.

Membrii grupului infracţional foloseau ca tehnică de contrafacere a valorilor, metoda de imprimare Laser Jet şi Ink Jet, prin utilizarea unor echipamente performante de imprimare. Bancnotele contrafăcute erau realizate pe suport de hârtie, fereastra transparentă fiind imitată prin decuparea de pe bancnota contrafăcută a zonei aferente şi aplicarea unei bande adezive tip scotch, pe care sunt imitate caracteristicile grafice ale ferestrei transparente originale.

Comunicat DIICOT

Bancnotele falsificate  au fost puse în circulaţie în  pieţe, târguri sau magazine de dimensiuni mici,  atât pe raza municipiului Bucureşti cât şi pe raza altor judeţe. De asemenea, o parte din bancnotele contrafăcute a fost plasată în rândul persoanelor care comercializează  ţigări  în Complexul Comercial Dragonul Roşu.

Până în prezent au fost identificate aproximativ 750 de bancnote contrafăcute.

La sediul D.I.I.C.O.T – Structura Centrală vor fi aduse în vederea audierii 30 de persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Jandarmeriei Române.