7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 21:03
No menu items!

Percheziții în trei județe la 40 de persoane suspectate de evaziune fiscală

spot_img

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) efectuează marţi 48 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi în judeţele Mehedinţi şi Timiş, în vederea destructurării unei grupări specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani.

La finalul percheziţiilor, 40 de persoane vor fi duse la audieri la sediul DIICOT.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupării au utilizat mai multe firme pentru a obţine beneficii financiare substanţiale prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat

Membrii grupării emiteau facturi fiscale privind achiziţii fictive de mărfuri către 134 de societăţi comerciale, care astfel au dedus TVA şi au micşorat profitul, virând în contul societăţilor “furnizoare” peste 100 de milioane de lei.

Sumele de bani erau retrase din conturi de liderii grupării şi predate administratorilor societăţilor beneficiare, în schimbul unor comisioane cuprinse între 5 şi 10 la sută.

Gruparea infracţională a produs un prejudiciu bugetului de stat estimat la 7,5 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Potrivit anchetatorilor, în acest caz sunt vizaţi zece oameni de afaceri, între care Rodica Vlad, patroana unui important lanţ de farmacii şi pensiuni din municipiul Timişoara. Rodica Vlad deţine zece farmacii şi două pensiuni în Timişoara, toate purtând acelaşi nume, “Vlad”. De asemenea, ea mai deţine şi o firmă de catering, în municipiul Timişoara.

De asemenea, sunt vizaţi proprietarul firmei de obiecte sanitare Piastrelle din Lugoj, patronul unei societăţi de construcţii, dar şi al uneia de amenajări interioare din Timişoara, precum şi patronul unei firme de obiecte sanitare din Drobeta-Turnu Severin, Liviu Popescu, care a fost ridicat pentru audieri.

Poliţiştii de la combaterea crimei organizată, împreună cu cei de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi trupele speciale ale Poliţiei şi Jandarmeriei, au descins la vilele oamenilor de afaceri din Timişoara, dar şi la mai multe sedii de firmă, în total la 34 de adrese.

Suportul informativ al acţiunii a fost asigurat de către SRI – Direcţia Judeţeană Mehedinţi şi SIPI Mehedinţi.