8 C
București
duminică, 9 mai 2021 - 5:00

Percheziții în București și în trei județe într-un dosar de infracțiuni informatice. Victimele sunt cetățeni americani

DIICOT_mascati_SZ

Polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești, sub coordonarea procurorilor DIICOT Ploiești, au făcut miercuri nouă percheziții într-un dosar privind săvârșirea de infracțiuni informatice, victimele fiind exclusiv cetățeni americani.

Șeful DIICOT Ploiești, Ionuț Botnaru, a declarat pentru AGERPRES că acțiunile au vizat un grup organizat format din 17 persoane profilat pe infracțiuni informatice, care a acționat în perioada 2008-2012, cauzând un prejudiciu estimat la 2.000.000 de dolari, părțile vătămate fiind exclusiv cetățeni din Statele Unite ale Americii.

Cele nouă percheziții au fost efectuate în Constanța (cinci), București (două), Sibiu (una) și Ploiești (una).

Potrivit unui comunicat al DIICOT, grupul infracțional a fost inițiat și coordonat de un constănțean.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2008-2012, membrii grupului infracțional organizat, utilizând aplicații informatice, au scanat, în vederea identificării vulnerabilităților, clase de IP-uri destinate POS-urilor, pe porturile caracteristice acestora. Ulterior identificării acestor IP-uri vulnerabile, erau instalate keyloggere pe terminalele POS, iar prin intermediul unor programe informatice de control de la distanță (Remote Desktop Protocol) se realizau transferurile de date de identificare ale instrumentelor de plată electronică utilizate la aceste POS-uri.

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

comunicat de presă

O parte dintre numerele de carduri astfel obținute au fost vândute, prin Internet, în vederea efectuării de operațiuni financiare în mod fraudulos de către diverse persoane, sumele încasate în schimbul comercializării fiind primite, în conturile mai multor persoane recrutate în acest sens deschise la unități bancare din România.

“De asemenea, alți membri ai grupului infracțional organizat, utilizând metodele <<phishing>> și <<vishing>>, au obținut datele de logare online, de la mai multe conturi aparținând unor persoane din SUA și au efectuat transferuri de sume de bani din conturile fraudate în conturile deschise pe numele unor persoane recrutate în acest sens. O parte din datele de identificare ale cardurilor bancare obținute prin metodele enumerate au fost inscripționate pe carduri clonate și utilizate la retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri din SUA”, se arată în comunicat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, Georgian Drăgan, au fost ridicate sisteme informatice, suma de 18.000 de lei, două autoturisme, un ceas de aur și dispozitive de stocare a datelor informatice. 17 persoane au fost conduse la audieri.

R.D.