1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 2:41
No menu items!

Percheziții în București și șapte județe, pentru infracțiuni informatice

spot_img

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Gorj efectuează marţi 27 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin, pentru prinderea unor suspecţi de fraude informatice care au înşelat în jur de 100 de cetăţeni americani. Prejudiciul se ridică la patru milioane de dolari.

Conform unui comunicat al DIICOT, în urma unei acţiuni desfăşurate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la SCCO Gorj, cu ajutorul SRI şi ofiţeri FBI şi Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, a fost destructurată o grupare formată din 20 de persoane specializată în săvârşirea de fraude informatice.

Procurorii spun că membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din inducerea în eroare a aproximativ 100 de cetăţeni americani, prin organizarea de licitaţii frauduloase pe site-uri de profil.

Membrii grupării au creat, în perioada 2009 – 2012, o schemă complexă de fraudare a cetăţenilor americani, prin recrutarea de persoane cu abilităţi în utilizarea calculatoarelor şi cunoştinţe de limba engleză, pentru postarea de licitaţii frauduloase pe site-urile de profil.

Licitaţiile frauduloase au presupus convingerea cumpărătorilor că bunurile (autoturisme, autovehicule, electronice) sunt reale, urmând ca banii trimişi de aceştia pentru garantarea tranzacţiilor să fie păstraţi de un terţ (societate de garantare de tip Escrow).

Anunţurile fictive postate de învinuiţi erau create prin modificarea unor anunţuri reale, prin schimbarea numelui, adresei de email şi a altor date ale vânzătorului sau ale bunurilor oferite spre vânzare, cumpărătorii fiind astfel induşi în eroare şi determinaţi să transfere în conturi indicate de învinuiţi un avans, fără a primi ulterior bunurile licitate. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Gorj vor fi audiate 20 de persoane, urmând ca după finalizarea audierilor să fie dispuse măsurile legale în cauză.

D.M.