17.2 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 21:19

Percheziții DNA la locuințele și la biroul primarului din Iași, Gheorghe Nichita . UPDATE

spot_img

Descinderi au loc și la sediul Poliției Locale Iași. Instituția a fost transformată de rimarul Gheorghe Nichita în propriul serviciu de filaj

gheorghe-nichita-1

UPDATE.

Procurorii spun că primarul Gheorghe Nichita a cerut unor angajați ai Poliţiei Locale Iaşi, instituţie aflată în subordinea sa, să efectueze acţiuni de supraveghere operativă a unor persoane, folosind personalul poliţienesc şi bunurile aflate în dotarea poliţiei locale Iaşi. Astfel, directorul general al Poliției Locale, Liviu Hliboceanu și uin șef de serviciu, Ștefan Avârvarei trimiteau polițiști din subordine, la ordinele edilului, în locurile unde ştia că sunt persoanele pe care primarul dorea să fie urmărite şi cerea poliţiştilor să-l ţină la curent cu toate detaliile – cât stau într-un loc, cu cine se întâlnesc, unde pleacă şi de unde vin.

Mașinile cu care se deplasau persoanele urmărite de primar erau verificate în baza de date a instituției. Iar când aceste persoane se aflau în vreun local, polițistul local desemnat să le urmărească stătea ore înregi în acel loc.

Cheltuielile făcute cu folosirea maşinilor poliţiei locale în interesul lui Nichita erau decontate de către șefii Poliției Locale Hliboceanu şi Avîrdanei prin ordine de serviciu în care treceau activităţi profesionale şi deplasări profesionale.


Procurori ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și jandarmi au descins, joi dimineață, la locuințele primarului municipiului Iași, Gheorghe Nichita, și la biroul acestuia.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, a declarat pentru AGERPRES că procurorii DNA efectuează joi percheziții la locuința primarului Gheorghe Nichita, în prezența acestuia.

O altă percheziție se efectuează la domiciliul primarului, o locuință situată în Copou, una din zonele rezidențiale ale municipiului. În acest moment, primarul Gheorghe Nichita se află acasă și asistă la perchezițiile procurorilor DNA.

Procurorii DNA și jandarmii fac, de asemenea, percheziții și la biroul edilului din Primăria Iași.

Percheziții sunt, totodată, și la sediul Poliției Locale Iași. Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Iași, Nicoleta Deciu, a precizat pentru AGERPRES că în cadrul instituției au descins procurorii anticorupție.

Procurori ai DNA efectuează joi percheziții în 21 de locații situate în județul Iași, dintre care trei sunt sediile unor instituții publice, într-un dosar ce vizează infracțiuni comise de la începutul anului până în prezent.

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a corupției, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție comise de la începutul anului 2015 până în prezent. În cursul zilei de 30 aprilie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 21 de locații situate în județul Iași, din care trei sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

R.D.