Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul: 30 de milioane de euro

Potrivit anchetatorilor, evazioniştii ar fi spălat aproximativ 100 de milioane de euro în trei ani

mascati_SZ

Peste 300 de poliţişti au descins, duminică dimineaţa, în 146 de locaţii din Bucureşti şi din 11 judeţe, fiind vizate 90 de persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune.

La data de 1 februarie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, efectuează 146 de percheziţii domiciliare la persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani în diverse domenii de activitate (IT, construcţii). La acţiune participă peste 300 de poliţişti din cadrul unităţilor centrale şi teritoriale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române şi luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Percheziţiile se desfăşoară pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, şi Vrancea. Polițiștii vor pune în executare 90 de mandate de aducere, iar în urma audierilor urmează a fi dispuse măsuri legale.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011-2014, reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30.000.000 de euro.

Poliţia Română
comunicat de presă

“Este un dosar mai vechi, din 2012, în care a fost urmărit un strat de firme fantomă care scoteau bani pentru alte societăți pe borderouri de cereale sau de fier vechi. Ancheta a continuat și acum am mers la eșalonul superior care înseamnă aproximativ 200 de mari firme care-și externalizau astfel veniturile în scopul evitării impozitării”, au declarat pentru Sursa Zilei surse judiciare.

Mihaela Chiper

NICIUN COMENTARIU