18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 18:26

Percheziţii DIICOT la Ministerul Fondurilor Europene. Megaevaziune din afacerile cu TVA-ul la carne

spot_img

Sunt vizați mai mulți funcţionari ai Organismului Intermediar pentru IMM (OIMM), instituţie care gestionează proiectele europene ale firmelor mici şi mijlocii finanţate prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”.

DIICOT Sigla_SZ

Procurorii DIICOT fac, luni dimineaţă, 37 de percheziţii, în Bucureşti şi în mai multe judeţe.

Acuzaţiile de evaziune, spălare de bani şi grup criminal organizat îi vizează pe coordonatorii unei afaceri din restituirile TVA-ului la carne şi pe beneficiarii mai multor proiecte pe fonduri europene, în care apar implicate numele mamei fostului candidat la preşedinţie Wiliam Brânză, dar şi cel al Andreei Cozma, notar şi fiică a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova. De altfel, mai mulţi notari, avocaţi şi consultanţi financiar-contabili sunt vizaţi în acest dosar.

Procurorii DIICOT – Stuctura Bucureşti anchetează circuitele financiare generate de relaţiile a 60 de firme fantomă cu mai multe companii din domeniul comerţului cu carne, iar prejudiciul estimat de anchetatori este de peste 27 de milioane de euro. În total, peste 100 de firme ar fi beneficiat de facturi false din parte grupării specializate în operaţiuni fictive pe piaţa achiziţiei de carne.

Numele mai multor specialişti de pe piaţa financiar-contabilă apar şi ele în investigaţie, unul dintre cele mai sonore fiind cel al profesorului milionar de la ASE – Marcel Vulpoi, expert contabil şi asociat cu 50% într-una dintre cel mai mari companii de consultanţă financiar-contabilă din România, cu peste 70 de angajaţi. Marcel Vulpoi este şi semnatarul mai multor expertize în dosarele DIICOT, în lista de clienţi importanţi din porfofoliul său aflându-se câteva multinaţionale – Groupon, Mothercare sau Lacoste, Nova Imobiliare, Master Chem Oil SRL, Bear Projects SRL, Medicare Technics, Sprider Stores.