14.6 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 13:39

Pentru prima dată în istorie a plouat, nu a nins, peste Groenlanda

spot_img

Stația meteorologică, situată în cel mai înalt punct al calotei glaciare din Groenlanda, a înregistrat prima ploaie din istoria măsurătorilor. Pentru prima oară, peste ghețarii din Groenlanda precipitațiile au fost sub formă de plaoie, nu de zăpadă, relatează CNN.

Șapte miliarde de tone de apă au căzut peste calota de gheață în timpul episodului de ploaie, fiind cea mai abundentă ploaie pe calota glaciară de când se fac astfel de înregistrări, din 1950, conform Centrului național pentru date privind gheața și zăpada din SUA.

Cantitatea de masă de gheață pierdută duminică a fost de șapte ori mai mare decât media zilnică pentru această perioadă a anului.

Ted Scambos, cercetător la agenția citată, spune că acestea sunt dovezi că Groendlanda se încălzește cu rapiditate.

„Ce vedem acum nu este doar un deceniu ceva mai cald. Este ceva fără precedent”.

„Acest lucru înseamnă că trebuie să luăm în calcul evenimente meteo cu care nu ne-am mai confruntat până acum în istoria operațiunilor noastre aici.

Evenimente meteo precum topirea gheții, vânt puternic și de acum și ploaie, în ultimii zece ani, s-au petrecut în afara spectrului considerat normal. Și pare că ele au loc cu frecvență tot mai mare”, a declarat și Jennifer Mercer cercetător care studiază fenomenele meteo.

C.D.