14.4 C
București
joi, 28 martie 2024 - 12:26
No menu items!

Pentru mame nu sunt bani, pentru parlamentari, da

spot_img

Premierul Dacian Cioloş a spus, duminică, la Pro TV, că nu este de acord cu eliminarea palfonului maxim al indemnizațiilor pentru creșterea copilului, pentru că nu sunt bani la buget.

Cioloș cere Parlamentul să precizeze sursa pentru majorarea alocaţiilor copiilor, precizând că pentru bugetul pe anul viitor, cu angajamentele deja existente, înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%. „Lucrurile sunt clare. Pentru anul acesta banii sunt deja angajaţi şi i-a angajat Guvernul când a votat bugetul, că nu am modificat alte lucruri. Când Parlamentul vine cu modificări sau cu modificări legislative care vizează alocări bugetare, o spune Constituţia, important este să spună de unde luăm banii, dacă este vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor deja cu angajamentele pe care le avem înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%. Trebuie să avem nevoie nişte discuţii foarte serioasă. Nu este suficient să facem propuneri secvenţiale ici şi colo. Avem nevoie de foarte multe, dar trebuie să le prioritizăm. Nu vor fi bani dacă nu ne spune Parlamentul de unde trebuie să tăiem”, a spus Cioloş, referindu-se la proiectul de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului. El a mai spus că este nevoie de încredere în evoluţia economică, reformarea sistemului de educaţie şi a celui de sănătate pentru ca părinţii să aibă curajul să facă copii.

În privința legii salarizării unitare, Cioloş a afirmat că săptămâna viitoare ar putea fi pus în dezbatere publică proiectul legii salarizării unitare, arătând că obiectivul actului normativ este eliminarea dezechilibrelor, în limitele bugetului. „Ceea ce facem acum şi sper eu ca săptămâna viitoare să fim în măsură să punem în dezbatere publică un prim proiect de lege a salarizării unitare. Vedem acum marjele de creştere a bugetului salarizării pe care îl avem pe următorii patru ani şi cu acele marje obiectivul este să ducem salariile mai mici şi dezechilibrele salariilor mai mici în sus. Salariile care deja sunt mari în unele ministere nu le vom putea creşte. Nu vom putea creşte toate salariile, dar vom elimina cel puţin dezechilibrele în interiorul aceleaşi instituţii şi pe cât posibil şi între instituţii”, a spus Cioloş. Premierul a subliniat că, prin acest proiect, se urmăreşte să fie date sporuri acolo unde acestea se justifică şi, de asemenea, actul normativ va include elemente de performanţă.

În ce priveşte majorarea salariilor medicilor, premierul a afirmat că, dacă va exista o marjă când va fi analizată rectificarea bugetară, nu se va împotrivi. „Am avut o discuţie cu dl ministru al sănătăţii. Dânsul mi-a spus că are intenţia să vină cu această propunere. Este devreme să dau un răspuns. Limitele bugetului le cunoaştem. Nu putem să trecem peste aceste limite. (…) Lucrurile le vom discuta în momentul în care vom vedea marja bugetară. (…) Inclusiv o creştere a salariilor medicilor consider că este un mod bun de a folosi aceşti bani”, a mai arătat Cioloş.

Valeriu Motoc