13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 0:22
No menu items!

Pentru ce poate fi dizolvat Parlamentul. Există un singur motiv constituțional UPDATE

spot_img

Basescu_Parlament

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că are motive serioase să dizolve Parlamentul, după scandalul legat de modificarea Codului penal în Camera Deputaților.

Constituția prevede clar și univoc condițiile și motivul (unul singur) pentru care președintele țării poate dizolva Parlamentul.

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Constituția României
Articolul 89
Dizolvarea Parlamentului

Contactat telefonic, deputatul Eugen Nicolicea a declarat pentru Sursa Zilei„nu există nici o posibilitate constituțională pentru așa ceva”.

Nu există nici o posibilitate constituțională prin care să se întâmple așa ceva. Singura modalitate prin care se poate dizolva Parlamentul este ca două propuneri succesive de guvern să fie respinse în termen de 60 de zile, dacă la vot cade  bugetul. Dar avem guvern și această posibilitate nu există! Președintele Traian Băsescu a făcut doar o declarație politică ce nu are nici un suport legal sau constituțional. Dacă ar fi avut la îndemână vreo posibilitate, ar fi făcut-o deja! Nu văd de unde ar fi intervenit clemența

Eugen Nicolicea
deputat – Comisia juridică

Andi Topală