10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 17:56

Pensiile speciale pentru parlamentari, aprobate. Klaus Iohannis poate ataca proiectul doar la Curtea Constituţională

spot_img

Parlamentarii au aprobat, cu 300 de voturi pentru”, proiectul care prevede pensii speciale pentru deputați și senatori. Proiectul fusese respins anterior de președintele Klaus Iohannis.

Parlamentarii au votat cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis, cu amendamente. Acest lucru înseamnă că au votat pensii speciale pentru deputați și senatori, iar şeful statului poate ataca proiectul doar la CCR, cu motivarea că încalcă prevederile Constituţiei.

Printre modificările față de legea adoptată inițial, în sesiunea trecută, se numără: parlamentarii care au doar 6 luni de mandat nu vor beneficia de pensii speciale, cei care sunt la pensie şi sunt şi parlamentari nu pot cumula pensia obişnuită cu cea specială, parlamentarii condamnaţi penal nu beneficiază de pensii speciale, dar şi altele. Parlamentarii susțin că au nevoie de această indemnizație pe lângă pensia pe care o primește fiecare român, deoarece nu pot desfășura altfel de activități, din cauza incompatibilității. 

Proiectul a fost votat de 300 de parlamentari „pentru”, 2 au votat „împotrivă” și 8 s-au abținut de la vot. Deşi au anunţat că vor vota împotriva acestui proiect, chiar şi modificat, unii liberali au rămas în sală să voteze pentru această lege.

Actul prevede pensii între 1.500 şi 4.400 de lei pentru cei care au avut cel puţin un an de mandat în Parlament: un mandat- 1.500 de lei, două mandate- 3.100 de lei, trei mandate- 4 .400 de lei.