20.7 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 18:28
No menu items!

Pensiile speciale au trecut de Parlament. Ce șanse are legea la CCR

spot_img

Legea pensiilor speciale a fost votată și a trecut de Senat, miercuri. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. În Senat au fost înregistrate 91 de voturi „pentru”, 19 „împotrivă” şi o abţinere, potrivit Agerpres.ro.

Specialiști în Drept Constituțional susțin, însă, că, în forma actuală, legea ar putea să nu treacă de Curtea Costituțională a României (CCR) dacă va fi contestată. Însă, chiar și în cazul în care nu va fi contestat în această fază și va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis, actul normativ ar putea ajunge pe masa CCR în urma unor procese intentate de magistrați, polițiști, militari sau alte categorii de „speciali” vizate de prevederile care se referă la reducerea pensiilor, inclusiv a pensiilor în plată. 

Având în vedere precedentele decizii ale CCR, este greu de crezut că o astfel de lege va fi aprobată de Curte, urmând a fi desființată, avertizează specialiștii. 

De altfel, USR a transmis că a votat împotriva proiectului pentru că nu face altceva decât ”să salveze pensiile speciale”. USR susține că prin proiect nu este tăiată, de fapt, nicio pensie specială și că nu este asigurată echitatea generală, iar cheltuielile cu pensiile nu sunt reduse.

„Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi (…) fiindcă de fapt nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu putem aproba prin votul nostru o lege care ar fi trebuit să se numească legea de salvare a pensiilor speciale. De ce? Unu, pentru că nu ați tăiat nicio pensie specială. Doi, nu treceți nicio pensie specială pe contributivitate. Trei, nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii și nu asigurați echitatea generală, cum v-o cer românii. Patru, nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale, adică fix ce ne-am asumat prin PNRR și ne cere Comisia Europeană. Cinci, nu ați respectat jalonul”, a transmis reprezentantul USR în plenul Senatului.

Deputata USR Oana Țoiu a semnalat, printr-un mesaj pe Facebook, că parlamentarii au introdus ”excepții” la interdicția cumulului pensiei cu salariul pentru angajații BNR, ANRE, ANCOM, Academia Română: ”Au obținut astăzi cu câteva telefoane excepție specială pentru speciali”, a scris deputata de la Uniți Salvăm România.

Amendamentul depus de parlamentarii PSD și PNL prevede, de fapt, ca ”persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităților administrative autonome aflate sub control parlamentar și care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activități și operațiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

R. Dan