14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 2:47

Pensiile cresc de la 1 septembrie cu 15%. Când începe plata acestora?

spot_img

Începând cu data de 1 septembrie cinci milioane de pensionari din România vor primi pensiile majorate. Plata acestora se va face efectiv începând cu data de 2 septembrie.

Valoarea punctului de pensie creşte cu 15% de la 1 septembrie, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor. Ministrul Muncii, Marius Budăi a dat asigurări că toate pesniile sunt recalculate. 

„Suntem cu toate pensiile recalculate. Taloanele sunt tipărite, sunt făcute primele plăţi către Poşta Română. De luni, începem efectiv plata noilor cuantumuri de pensii. După cum ştiţi, prin Ordonanţa 114, am prevăzut această majorare de punct de pensie, astfel încât la construcţia bugetului pe anul 2019 am avut bază legală şi am majorat”, a declarat Marius Budăi, citat de Agerpres. 

Tot de la 1 septembrie, pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionărilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.

Ministrul Muncii a dat asigurări că există bani la buget pentru acerastă creștere. Impactul bugetar pentru această majorarea a pensiiilor a fost calculat la aproximativ 8,4 miliarde de lei. 

Potrivit ministrului Marius Budăi următarea majorare a pensiilor va avea loc anul viitor. 

„Următoare majoare va fi anul viitor, pentru creșterea punctului de pensie de la valoarea de 1.265 la 1.775 de lei, de la 1 septembrie 2020”, a precizat  pentru Mediafax Marius Budăi.