-0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 2:42
No menu items!

Pelerinaj de Florii, sâmbătă, în Capitală

spot_img

pelerinaj florii

Ierarhi, preoți, monahi și credincioși din Capitală și din județul Ilfov vor participa, sâmbătă, în ajunul praznicului împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim, la pelerinajul de Florii, organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor.

Evenimentul religios-misionar, organizat cu sprijinul Centrului de Presă Basilica, va începe la mănăstirea Radu Vodă, la ora 16:15.

Pelerinajul se va desfășura pe următorul traseu: strada Radu Vodă, bulevardul Mărășești, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Șerban Vodă (cu oprire la catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon Nou), strada Principatele Unite, strada Ienăchiță Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (cu oprire la biserica Sfânta Ecaterina, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul), strada Bibescu Vodă, Aleea Dealul Mitropoliei.

Evenimentul se va încheia în jurul orei 17:00, la Catedrala Patriarhală, unde pelerinii vor fi întâmpinați de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care va sfinți icoana praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și va adresa un cuvânt de învățătură.

Protoieriile Arhiepiscopiei Bucureștilor din județul Prahova (Ploiești, Vălenii de Munte, Câmpina și Urlați) vor organiza pelerinaje de Florii pe plan local.

Credincioșii ortodocși sărbătoresc, duminică, Floriile, zi care amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulțimi de oameni cu ramuri de finic.

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului. Intrarea lui Iisus în Ierusalim este singurul moment din viața Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, își pregătește singur intrarea, conform profețiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după Lege că este Mesia, Mântuitorul lumii.

Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic și de măslin, strigând: ”Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului”. Prin aceste cuvinte, oamenii simțeau că însuși Dumnezeu a venit în lume, pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruința Sa apropiată asupra morții, ca și biruința întregii omeniri pe care o purta în Sine.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinți crenguțe de salcie pe care le pun la geamuri, la uși sau la porți. În unele părți ale țării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credința spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. De asemenea, apără casa de rele și o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulțimile în Ierusalim pe Iisus.

C.C.