13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 0:56
No menu items!

Pedeapsa lui Gigi Nețoiu din „Dosarul Transferurilor” creează divergențe între judecători

spot_img

Omul de afaceri a făcut contestație în anulare pentru modificarea pedeapsei cu executare. Magistrații au creat un complet de divergență

Ca și Cristi Borcea și Mihai Stoica, Nețoiu a făcut contestație în anulare la Curtea de Apel București cerând judecătorilor să-i modifice pedeapsa cu executare dispusă în dosar. Dacă la Borcea s-a respins deja solicitarea, în cazul lui Nețoiu lucrurile s-au complicat.

Mai exact, la termenul din 14 mai, când judecătorii trebuiau să se pronunțe măcar dacă cerearea lui Gigi Nețoiu este admisibilă sau nu, magistrații au repus dosarul pe rol pentru crearea unui complet de divergență. Asta înseamnă că cei doi membri ai completului de judecată nu s-au înțeles în privința soluției care trebuie adoptată în dosar, unul fiind pentru admiterea contestației, celălalt pentru respingerea ei.

În aceste condiții, în complet va mai intra un judecător, urmând ca opțiunea celui de-al treilea magistrat să încline balanța într-o parte sau alta. Termenul fixat pentru dezbaterea în complet de divergență este 11 iunie.

Între timp însă, chiar în ziua în care judecătorii Curții de Apel București repuneau dosarul pe rol la Înalta Curte de Casație și Justiție, se înregistra o altă cerere făcută de avocații lui Nețoiu, de strămutare a procesului la o altă instanță egală în grad din țară. Termenul inițial fixat pentru discutarea strămutării a fost 2 septembrie dar a fost preschimbat pentru 3 iunie.

În cazul lui Mihai Stoica, judecătorii au declarat contestaţia în anulare depusă de acesta ca fiind admisibilă în principiu. Instanţa a amânat pentru 23 mai judecarea contestaţiei în anulare. Contestaţiile în anulare depuse de fraţii Ioan şi Victor Becali au fost respinse de Curtea de Apel Bucureşti.

O altă cale de atac a pedepselor, neaplicarea corectă a legii penale mai favorabile, a fost spulberată de Curtea Constituțională, la începutul acestei luni. Astfel, CCR a soluționat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.5 din Codul penal, excepţie ridicată din oficiu de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală.

Cristi Ciupercă