5.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:10
No menu items!

Pe cine ar pune Iohannis șef la SRI și SIE

spot_img

Klaus Iohannis vrea control civil asupra serviciilor secrete din România și nu crede în afirmația lui Băsescu că serviciile au devenit prea puternice

iohannis

 Serviciile de informații, mie mi se pare că își fac treaba. Dacă sunt prea puternice, n-am posibilitatea să măso,r să evaluez, am fost primar. Interesantă a fost afirmația președintelui, că de 10 ani putea să le schimbe, să ia măsuri din timp, nu să ne spună după 10 ani că au devenit prea puternice.

Iohannis  a subliniat că mandatul lui Băsescu a fost unul de conflicte, crize și probleme, ori el vrea să fie un președinte mediator, nu unul conflictual.tot în această linie, Klaus Iohannis a spus că în eventualitatea în care devine șeful statului și Victor Ponta rămâne premier, nu va avea o relație conflictuală nici cu acesta.

N-o să mă vedeți la televizor certându-mă cu primul ministru. Eu voi insista asupra soluțiilor. Nici el nici președintele țării, nu sunt puși să facă figurație, ci să rezolve problemele României. Este posibilă o relație corectă – asta nu înseamnă pact de coabitare sau că ne împrietenim, ci o relație colaborare instituțional corectă

 Întrebat dacă ar păstra la conducerea SRI pe cineva din opoziție, adică de la PSD, dacă ar fi președinte, Iohannis a spus că nu are în vedere acest criteriu, ci altele.

Și dacă aș avea pe cineva în vedere, nu v-aș spune la televizor. Într-un stat democratic, voi respecta controlul civil la conducerea serviciului de informații. Doi, persoana trebuie să fie competentă.  În privința opoziției-putere, ca și criteriu, nu mi se pare că este un criteriu care să fie luat de bun.