PE cere măsuri concrete pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor

Parlamentul European aprobă bugetul pentru 2014 – 2020. Cheltuirea banilor europeni, mai flexibilă

Deputaţii le-au cerut statelor membre și Comisiei să îi ajute pe cei 5,3 milioane de şomeri tineri

parlamentul-european

Parlamentul European (PE) a cerut măsuri mai puternice de combatere a şomajului în rândul tinerilor, inclusiv standarde minime pentru ucenicii şi salarii decente, potrivit unei rezoluții votate joi în plen.

Finanţarea UE pentru programele care creează locuri de muncă ar trebui de asemenea crescută în viitoarele bugete. Rezoluția a fost aprobată cu 502 de voturi pentru, 112 împotrivă şi 22 de abţineri.

Şomajul în rândul tinerilor din a atins un nivel fără precedent, având o medie de 23%, cu vârfuri de peste 50% în unele state membre. În total, 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani sunt şomeri, se arată în text.

Comisia ar trebui să monitorizeze îndeaproape implementarea ”schemelor de garantare pentru tineri” lansate anul trecut şi să propună standarde minime pentru calitatea uceniciilor, nivele de salarizare şi acces la serviciile de angajare a forţei de muncă. Finanţarea UE pentru Iniţiativa de combatere a şomajului în rândul tinerilor, în prezent de 6 miliarde de euro, trebuie să fie majorată, se cere în rezoluţie.

Măsurile suplimentare la nivel naţional pot include acţiuni care să descurajeze abandonul şcolar, să promoveze formarea profesională şi uceniciile, precum şi strategii complexe pentru cei care nu au loc de muncă şi nu sunt înscrişi într-un program educaţional. Statele membre UE ar trebui să utilizeze şi Fondul Social European sau ERASMUS+ pentru a finanţa proiecte care să promoveze uceniciile şi să combată sărăcia şi excluderea socială, spun deputaţii.

Rezoluţia subliniază că este important ca tinerii să obţină calificări transversale, cum ar fi cunoştinţe despre tehnologiile informaţiei, capacitatea de leadership, gândire critică şi limbi străine, inclusive prin studii în străinătate. Statele membre care au în vedere posibila viitoare structură a economiilor lor ar trebui să dea prioritate ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii în programele educaţionale, întrucât aceste profile vor fi foarte căutate pe piaţa muncii.

Pentru a încuraja crearea de locuri de muncă, guvernele ar trebui să reducă povara administrativă pentru liber profesionişti, micro-întreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii, să introducă politici favorabile de taxare şi să creeze un climat mai favorabil pentru investiţiile private, potrivit Parlamentului European.

S.Z.

NICIUN COMENTARIU