6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 22:16
No menu items!

PE a ratificat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE

spot_img

Acordul a fost ratificat cu o majoritate de 529 de voturi și trebuie ratificat de statele membre înainte de a intra în vigoare

 parlamentul european

Parlamentul European a ratificat joi Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, deschizând calea unor legături politice și comerciale mai strânse între Bruxelles și Chișinău, relatează DPA.

Premierul moldovean Iurie Leancă a salutat decizia PE de a ratifica Acordul de Asociere, apreciind că este vorba de un eveniment istoric.

Sunt convins că doar un viitor european va oferi cetățenilor noștri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educație și medicină cu cele mai bune servicii, acces la o piață de jumătate de miliard de consumatori, instituții care vor funcționa și mai puternic, după modelul european

Iurie Leancă,

Premierul Republicii Moldova (comunicat transmis de Guvernul de la Chișinău)

“Astăzi începe un nou viitor european pentru Republica Moldova și cetățenii săi”, a declarat eurodeputatul Petras Austrevicius, care s-a ocupat de acest dosar.

“Ratificarea de astăzi a Acordului de Asociere cu Republica Moldova reprezintă o realizare majoră pentru cetățenii acestei țări, care vor să beneficieze de aceleași valori, aceeași securitate și aceeași prosperitate ca noi”, a spus Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate, în dezbaterea de dinaintea votului din legislativul comunitar.

Acordul a fost ratificat cu o majoritate covârșitoare, de 529 de voturi și trebuie ratificat de statele membre înainte de a intra în vigoare. Potrivit Guvernului de la Chișinău, Acordul de Asociere a fost ratificat până acum de șapte țări membre ale Uniunii Europene: România, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Malta și Slovacia.

Executivul Republicii Moldova a adoptat la 25 iunie Planul Național de Acțiuni pentru punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

Decizia PE vine cu două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova.