4.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 8:01

PE a adoptat, marți, legislația privind siguranța operațiunilor offshore de petrol și gaze

spot_img

PE a adoptat, marți, legislația privind siguranța operațiunilor offshore de petrol și gaze

Parlamentul European (PE) a adoptat, marți, o nouă lege care va garanta că producția offshore de petrol și gaze din Europa va respecta cele mai ridicate standarde de siguranță, sănătate și mediu, în ansamblul UE.

Actul normativ  stabileşte norme clare care acoperă în întregime ciclul complet al tuturor activităţilor de explorare şi producţie, de la proiectare până la dezasamblarea finală a unei instalaţii petroliere sau de gaze. Operând sub controlul autorităţilor naţionale de reglementare, industria europeană va trebui să evalueze şi să îmbunătăţească periodic standardele de siguranţă aplicabile operaţiunilor offshore.

Noua lege a avut ca principal argument eventualitatea nepermis de mare a producerii unui accident major în largul apelor europene. Actul normativ reglementează un întreg pachet de intervenție în situații de urgență, de la condițiile de licențiere a operatorilor, până la inspecții sau răspunderea civilă în cazul daunelor ecologice.

”Salut acest pas important către întărirea siguranței în producția offshore de petrol și gaze în UE. Accidentele trecute au arătat consecințele devastatoare ivite atunci când situația în offshore scapă de sub control”, a declarat Comisarul pentru energie, Günther Oettinger.

Potrivit oficialului, recentele  situații la limita catastrofei din apele UE impun reguli stricte de siguranță și protecție a mediului.

”Aceste reguli ne asigură că cele mai ridicate standarde de siguranță – deja prezente în unele state membre – vor fi respectate pe fiecare platformă de petrol și gaze din Europa. Mai mult, noua lege va garanta că vom reacționa eficient și prompt în eventualitatea unui accident și vom minimiza posibilele daune aduse mediului și traiului comunităților de coastă”, a precizat Oettinger.

Următorul pas constă în aprobarea formală a Directivei de către Consiliul European.

Cosmina Croitoru