7.7 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 3:35

PDL nu se leapădă de Traian Băsescu și amenință cu grevă dacă nu este invitat la serbare

spot_img

Senatorii PNL și PDL au cerut vot în plenul Senatului pentru a decide dacă Traian Băsescu va fi sau nu invitat la ședința solemnă

Plen_parlament_SZ

Liderul senatorilor PDL Dumitru Oprea a anunțat, miercuri, la Parlament, că democrat-liberalii iau în calcul boicotarea activităților parlamentare în cazul în care președintele Traian Băsescu nu va fi invitat la ceremonia ocazionată de împlinirea a 150 de ani de la înființarea Senatului.

De asemenea, senatorii PNL și PDL au cerut, miercuri, să se dea un vot în plenul Senatului, pentru a decide dacă Traian Băsescu va fi sau nu invitat la ședința solemnă organizată cu ocazia împlinirii a 150 de Senat.

Supuneţi plenul la vot dacă preşedintele României poate veni sau nu. E nepermis ce se întâmplă. Ieri am semnalat problema și nu s-a rezolvat nimic. Plenul Senatului este mai sus decât voința președintelui Senatului și deci cer vot în plen.

Dumitru Oprea
senator PDL

Liderul grupului PDL din Senat a fost susținut și de senatorii liberali. “Stimați coleg, știți că și eu m-am pronunțat de multe ori împotriva a ceea ce face președintele Traian Băsescu. Este președintele României și trebuie invitat la un asemenea eveniment”, a declarat liderul senatorilor PNL, Puiu Hașotti.

Propunerea liderului senatorilor democrat-liberali nu a fost supusă la vot de preşedintele de şedinţă, social-democratul Cristian Dumitresc, pe motiv că procedura nu permite acest vot. “Putem decide dacă este de competenţa plenului Senatului sau a preşedintelui Senatului, care a făcut toate invitaţiile”, a spus Dumitrescu.

După o pauză de consultări între grupurile parlamentare, Dumitru Oprea a anunţat că s-a decis convocarea unei şedinţe de Birou Permanent, pentru a avea loc o discuție în acest sens, în caz contrar senatorii PDL vor părăsi sala de plen.

La rândul său, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a spus că este nevoie de un apel, pentru a se vedea dacă există cvorum de lucru.

Îmi amintesc că a fost la un moment dat o validare a Guvernului şi Traian Băsescu a spus foarte deschis, lejer, fără nico problemă, că nu l-a invitat pe preşedintele Senatului. Motivele, de ce, nu mai discutăm. Deci el, ca instituţie, ca preşedinte, şi-a putut-o asuma. Astăzi şi-o asumă preşedintele Senatului,  e problema dânsului.

Ilie Sârbu
senator PSD

În urma verificării cvorumului, au fost înregistrați 60 de senatori prezenţi, astfel că plenul a fost suspendat.

Oprea a anunţat că s-a consultat cu colegii din grupul parlamentar pentru o boicotare a acestui eveniment. “Pentru modul în care instituţia tratează personalităţile ţării şi instituţiile cheie ale României, este posibilă neimplicarea noastră în sărbătoarea de săptămâna viitoare prilejuită de cei 150 de ani de când Senatul există“, a spus el.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a decis ca președintele României să nu fie invitat la ceremonia ocazionată de împlinirea a 150 de ani de existență a Senatului. Tăriceanu a declarat, miercuri, că decizia de a nu-l invita pe șeful statului la ședința solemnă a fost luată pentru a nu crea un moment penibil, având în vedere faptul că Traian Băsescu a militat constant pentru Parlament unicameral.

Pe 17 iunie, în sala de plen a Senatului va avea loc o şedinţă jubiliară cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea acestei Camere, iar miercuri, cu ocazia aceluiaşi eveniment, se va desfăşura un concert la Ateneul Român.

D.M.