5.9 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022 - 14:41
No menu items!

PDL și PNL s-au înțeles – vor face partid împreună. FOTOGALERIE de la negocieri

spot_img

Cele două partide de dreapta vor fuziona

Antonescu_Blaga_SZ

Liderii PDL și PNL au căzut de acord să colaboreze în viitor, dar nu sub forma unei alianțe, ci a unei fuziuni, așa cum a anunțat președintele interimar al PNL, Crin Antonescu, înaintea rundei de discuții cu Vasile Blaga.

Astfel, la finalul întâlnirii, Vasile Blaga a precizat că PNL şi PDL încearcă să ajungă „pas cu pas” la „un mare partid de centru-dreapta” și a menționat că este „destul de greu de crezut că se va reuşi aceasta până la alegeri (alegerile prezidențiale din toamna acestui an – n.r.)„.

N-o să vorbim despre nicio alianță, pentru că încercăm pas cu pas să ajungem la un mare partid de centru-dreapta. Nu aș putea să vă spun eu, cred că nici domnul Antonescu, când se va realiza acest lucru, dar destul de greu de crezut că până la alegerile prezidențiale. Dar nu vom face o alianță, vom lucra pas cu pas pentru a ajunge la o construcție de dreapta.

Vasile Blaga

președinte PDL

Blaga a mai precizat că PNL și PDL vor avea un candidat unic la Președinție.

Am decis ca să avem un candidat unic la Președinție, pe care îl vom stabili pe baza unor cercetări pe care le vom face. Am stabilit că de mâine cele două grupuri -grupurile parlamentare din cele două Camere – ale noastre vor lucra împreună, că tot de mâine vor începe colaborările în teritoriu pentru a se constitui majoritatea celor două partide și că ceilalalți colegi vor constitui grupurile de lucru necesare pentru a lucra la acest proiect pentru România, pentru a începe discuțiile localitate cu localitate, județ cu județ, pentru a aduna forțele celor două partide, astfel încât într-un timp  – cum spuneam eu, cât mai scurt, dacă s-ar putea mâine dimineață – să ajungem la a construi un foarte puternic partid de centru-dreapta în România.

Vasile Blaga

președinte PDL

La rândul lui, președintele interimar al PNL Crin Antonescu a menţionat că, în urma discuţiei PNL-PDL de miercuri, s-a luat hotărârea de a construi împreună „un proiect care să implice un mare partid de dreapta într-un viitor cât mai apropiat”.

În urma acestei prime discuții pe care delegațiile partidelor noastre le-au purtat, în esență am luat hotărârea de a colabora, de a construi împreună un proiect politic solid, de durată pentru România, un proiect care să implice un mare partid de dreapta într-un viitor cât mai apropiat, o construcție pentru alegerile prezidențiale, pentru administrația locală și pentru algerile parlamentare, pentru o viitoare guvernare împreună. Există principii și valori fundamentale care ne unesc, există elemente programatice, există complementaritate și există o voință politică pe care am exprimat-o și am confirmat-o, am verificat-o astăzi împreună.

Crin Antonescu

președinte interimar PNL

Întrebat dacă, în ceea ce privește administrația publică locală, PNL va renunța la toate alianțele cu PSD, președintele interimar Crin Antonescu a răspuns: „Intenția noastră este asta. Sigur că este un lucru complicat, dar intenția noastră este asta și în BPN al PNL, care va fi reunit cât de curând, vom propune această decizie politică„.

Cât privește rolul pe care FC și PMP l-ar putea avea în această construcție  – a unui mare partid de centru-dreapta – atât Blaga, cât și Antonescu au lăsat să se înțeleagă că, în cazul celor două formațiuni politice, ar putea fi vorba despre „fuziune prin absorbție”.

Am discutat ceea ce am discutat și v-am și prezentat, între cele două mari partide de partea dreapta – PDL și PNL, dacă și alți vor vrea să se alăture pe parcurs acestui proiect, cu atât mai bine, dar noi discutăm fuziune în timp și conlucrare imediată, practic o alianță – considerăm că suntem din seara asta aliați, între cele două partide. (…) Fiecare partid are libertatea, la o adică, de a face fuziuni prin absorbție.

Vasile Blaga

președinte PDL

Sunt fuziuni și fuziuni. Exită fuziuni simple, fuziuni prin absorbție, în care un partid mult mai mic fuzionează prin absorbție cu un partid mai mare. Și există fuziuni mai complicate, când partidele sunt de mărime egală, de pondere egală, au o greutate, au un brand, au un trecut, atunci,sigur, asta durează mai mult. O soluție posibilă și o discuție către care suntem în principiu deschiși pentru rezolvarea problemelor de parcurs a unor partide mai mici, n-aș putea să numesc ăla da, ăla nu, nu discutăm asta acum, poate să fie și asta.

Crin Antonescu

președinte interimar PDL

Daniela Marinescu