1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 12:58
No menu items!

Paul Radu (RISE Project): În scandalul „Panama Papers” apar peste 100 de nume din România

spot_img

Jurnalistul de investigații Paul Radu, de la RISE Project, a declarat, marţi, la DIGI24 că are informaţii despre mai mult de 100 de nume din România care vor fi dezvăluite pe măsură ce anchetele vor avansa

RISE Project este o organizație media din cadrul rețelei de jurnalism de investigație OCCRP (The Organized Crime and Corruption Reporting Project), partener în cadrul proiectului „Panama Papers”derulat împreună cu ICIJ (The International Consortium of Investigative Journalists).

„E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date şi apoi le pui rapid online, e vorba de investigaţii. Noi am început acum vreo şase luni să lucrăm la investigaţiile astea şi suntem vreo zece angrenaţi în anchete. Facem analiză de date, lucrăm şi cu programatori. Pe lângă asta colaborăm cu jurnalişti din afara ţării în reţeaua de investigaţii ICIJ. Vom mai lucra în următoarele săptămâni, în următoarea lună, cu siguranţă”, a spus Paul Radu.

El precizează că printre persoanele care folosesc offshore-urile sunt și oameni importanţi din România, unii foarte cunoscuţi. „Nu vă pot da numele acum, dar sunt în general oameni de afaceri care au un impact mare în economia din ţară”, a spus Paul Radu. RISE Project va publica în următoarele săptămâni serii de anchete, vizualizări, informaţii despre personaje, despre felul în care au folosit firmele de tip off-shore. E vorba de firme înfiinţate de avocaţii din Panama, unele în Seychelles, altele în Insulele Virgine Britanice, în Bahamas, tot jurisdicţii offshore. „Avem foarte mulţi giga de documente doar pentru România, informaţia e enormă. Uneori e vorba de PDF-uri cu câteva sute de mega fiecare. Impactul acestora poate să aibă loc mult timp de acum înainte, multe dintre informaţii s-ar putea să fie relevante mai târziu”, a subliniat jurnalistul.

Ancheta „Panama Papers”, realizată de un grup de mass-media internaţionale şi care vizează modul de funcţionare a companiilor off-shore, menţionează mai multe personalităţi din toată lumea, printre care Vladimir Putin, premierul Islandei, preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, dar şi personalităţi din lumea sportului Lionel Messi şi Michael Platini sau cineastul spaniol Pedro Almodóvar şi actorul chinez Jackie Chan. Din România, au fost menţionate numele lui Corneliu Iacobov şi Frank Timiş (privatizarea Rafo Oneşti).

Andrei Tudor