14.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 22:02

Patrule de poliție și echipaje de ordine publică la toate manifestările organizate în aceste zile

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a condus, luni, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) o ședință de lucru, în sistem de videoconferință, cu prefecții și șefii structurilor teritoriale, pe tema măsurilor luate pentru realizarea principalului obiectiv al MAI: creșterea siguranței cetățeanului, inclusiv prin asigurarea unui climat de ordine și liniște publică în perioada vacanței de Crăciun și de Anul Nou.

Reprezentanții MAI au precizat, într-un comunicat de presă, că, în deschiderea ședinței, ministrul Petre Tobă a făcut o evaluare a activităților desfășurate în primele patru săptămâni de la demararea acțiunii naționale “Sărbători de iarnă în Siguranță”. În acest interval, nu s-au înregistrat evenimente deosebite care să afecteze ordinea publică și siguranța cetățenilor, de aceea, ministrul a mulțumit tuturor structurilor ministerului pentru rezultatele obținute.

În plus, Petre Tobă le-a cerut prefecților și structurilor teritoriale de ordine publică să fie identificate locurile în care vor fi organizate manifestări cu public numeros și evidențiate eventualele riscuri și vulnerabilități din punct de vedere al siguranței publice. Toate aceste locații vor fi asigurate de patrule și echipaje de ordine publică, pentru prevenirea și descurajarea oricăror fapte antisociale și pentru asigurarea intervenției rapide la solicitările cetățenilor. 

“Având în vedere faptul că elevii sunt în vacanță și foarte mulți dintre aceștia se vor afla în tabere școlare, angajații MAI vor menține legătura cu inspectoratele școlare și cu celelalte instituții abilitate ale statului responsabile cu desfășurarea acestor activități, astfel încât în aceste locuri să nu existe situații de risc pentru copii”, se mai arată în comunicatul MAI.

Petre Tobă a atenționat și asupra situației înregistrate în punctele de frontieră, unde, în ultimele 48 de ore, s-au înregistrat timpi mari de așteptare pentru intrarea în țară. Potrivit datelor prezentate de către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, duminică, 20 decembrie, pe frontiera româno-ungară au trecut peste 118.400 de persoane, ceea ce înseamnă o creștere de 5 ori față de media valorilor zilnice. Majoritatea acestora au folosit PTF Nădlac, datorită facilității oferite de infrastructura rutieră, numai prin acest punct de frontieră intrând în țară peste 25.000 de persoane.

În aceste condiții, reprezentanții Poliției de Frontieră au utilizat la maximum toate arterele de control, au suplimentat aparatura necesară controlului și numărul de polițiști de frontieră din turele de lucru, ajungând să se acționeze cu peste 3.300 de polițiști de frontieră. În această dimineață valorile de trafic în punctele de frontieră au revenit la normal.

Referitor la gestionarea situațiilor de urgență, chiar dacă informările meteorologice nu prognozează fenomene deosebite pentru perioada sărbătorilor, ministrul afacerilor interne le-a cerut prefecților să fie pregătiți pentru că, în această perioadă, pot apărea oricând modificări ale situației meteo, iar reacția instituțiilor statului pentru ajutorarea populației trebuie să fie rapidă și eficientă.