4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 23:22
No menu items!

Patru ONG-uri acuză SRI: A început un proiect “de supraveghere în masă” a cetăţenilor

spot_img

Patru organizaţii nonguvernamentale au transmis, luni, mai multor instituţii o scrisoare deschisă, prin care cer anularea unui proiect al Serviciului Român de Informații (SRI), finanţat din fonduri europene, despre care susţin că ar fi unul “de supraveghere în masă”.

APADOR-CH împreună cu alte trei organizaţii neguvernamentale a trimis astăzi această scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene ( Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT), exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informaţii, cu o finanţare europeană“, precizează reprezentanții Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki , într-un comunicat de presă.

Potrivit APADOR – CH, SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de Euro pentru “consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice”. “Proiectul, numit <<SII Analytics>>, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Proiectul şi-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea instituţiilor publice româneşti, care ar permite căutarea oricăror informaţii despre cetăţeni, serviciul având acces necontrolat la informaţii. “De exemplu, prin capitolul de <<analiză comportamentală>>, orice cetăţean ar putea avea o fişă <<de bună purtare>>(constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de ex. Informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale”, mai arată reprezentanții APADOR – CH.

 “Anumite părţi din proiect (vezi capitolele de <<Recunoaştere facială>> sau <<Interceptarea comunicaţiilor>> din documentul explicativ) ne indică faptul că proiectul are de fapt şi un scop nedeclarat – acela de supraveghere generalizată a întregii populaţii”, mai explică APADOR – CH. Reprezentanții asociației exemplică prin “baza de date de recunoaştere facială cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau paşapoarte), la care SRI are acces nelimitat şi nesupravegheat, nu are nici o utilitate/justificare în <<prevenirea fraudei>>, aşa cum pretinde SRI în descrierea proiectului, fiind de fapt o formă de spionare a vieţii private a tuturor cetăţenilor”.

Semnatarii scrisorii cer anularea licitaţiei, anularea proiectului, subliniind că acesta încalcă drepturile fundamendate. În plus, organizațiile solicită includerea în condiţiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdicţiei folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetăţenilor şi dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislaţiei conexe, ca şi a garanţiilor eficiente pentru stoparea abuzurilor de acest tip şi transparenţei instituţionale pentru orice proiect care depăşeşte cadrul original de securitate naţională.

Ministrul interimar al comunicaţiilor, Dragoş Tudorache, a declarat luni că proiectul SRI SII Analytics, despre care mai multe organizaţii neguvernamentale afirmă că ar fi unul „de supraveghere în masă” a cetăţenilor, a fost aprobat pentru că îndeplinea toate criteriile din ghidul de finanţare. “Am văzut scrisoarea APADOR-CH. Am discutat şi cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene. Am înţeles din discuţiile avute azi dimineaţă că SRI va ieşi cu explicaţii tehnice în ceea ce priveşte obiectivele şi rezultatele aşteptate de la acest proiect, pentru a lămuri ceea ce, de fapt, acest proiect face sau nu fac’”, a precizat Tudorache, citat de MEDIAFAX.

Ministrul a susţinut că SRI a aplicat pe această schemă de finanţare (axa 2 – OS 2.3. Creşterea utilizării sistemelor de e-guvernare – n.r.) către autoritatea de management de la Ministerul Fondurilor Europne ca orice altă instituţie publică eligibilă pe acea axă de finanţare.

R.D.