10.4 C
București
joi, 23 septembrie 2021 - 9:36

Patru morţi și cel puţin opt dispăruţi în urma inundațiilor din Europa

spot_img

Patru morţi și cel puţin opt dispăruţi în urma inundațiilor din Europa

Patru persoane au murit, cel puţin opt au fost date dispărute, iar sute de persoane au fost evacuate în urma unor inundaţii şi alunecări de teren provocate de ploi torenţiale în mai multe ţări din Europa, au anunţat duminică autorităţi locale, relatează AFP..

Austria, Germania şi Cehia au trimis unităţi ale armatei pentru a ajuta la operaţiunile de salvare după ploile torenţiale care au căzut în unele zone.

Fluviul Dunărea a ieşit din matcă în Bavaria şi zeci de oraşe s-au aflat sub alertă de inundaţii într-o zonă extinsă din Europa Centrală.

Sute de drumuri şi căi ferate au fost blocate în Germania, Austria şi Cehia şi, aproape în toate regiunile din Boemia, partea de vest a Cehiei, unde a fost decretată duminică seara stare de urgenţă.

La Praga, au fost instalate diguri împotriva inundaţiilor de-a lungul râului Vltava, care trece prin cau fost date dispărute.

În Boemia, unde starea de alertă era în vigoare în circa 50 de localităţi, aproximativ 1.800 de persoane au fost evacuate din satul Stechovice.Cel puţin 23 de căi ferate şi aproximativ 100 de drumuri au fost blocate duminică, potrivit autorităţilor locale.

În Boemia de Sud, situaţia era dificilă în oraşul Bechyne, unde răul Luznice s-a revărsat. În Boemia de Nord, revărsarea Elbei ameninţa oraşele Usti-nad-Labem şi Decin, şi orăşelul Hrensko, în apropiere de frontiera cu Germania.

La Praga, spitalul Na Frantisku a fost evacuat. Podul Carol, unul dintre cele mai cunoscute monumente din capitala cehă, a fost închis. Şcolile au fost închise în capitală şi elevilor li s-a cerut să rămână acasă.

În Austria, o persoană şi-a pierdut viaţa şi două sunt date dispărute în urma unor alunecări de teren, iar alte peste 300 de persoane au fost evacuate,, au anunţat autorităţile.

Starea de alertă a fost decretată în cea mai mare parte a provinciilor occidentale din Vorarlberg, Tirol şi Salzburg, dar şi din provincia Austria Superioară, în partea de nord. Cel puţin 240 de persoane din landul Salzburg şi 80 din Tirol au fost evacuate din locuinţele lor care erau ameninţate de ape. Traficul feroviar a fost întrerupt în numeroase zone din Salzburg şi Tirol.

O parte din autostrada către Elveţia a fost închisă, la fel ca numeroase alte drumuri naţionale din diferite părţi ale Austriei.
La Linz, în nord, Dunărea ameninţa să se reverse, iar pompierii au blocat circulaţia rutieră în mai multe cartiere din oraş.

În Germania, ploi torenţiale au căzut în landurile Baden-Württemberg (sud-vest), Bavaria (sud), Saxonia şi Turingia (est), provocând ieşirea din matcă a numeroase cursuri de apă.

Două persoane sunt date dispărute la Reutlingen (sud-vest).

În Saxonia, starea de urgenţă a fost decretată de autorităţile locale din regiunea Chemnitz şi Leipzig (est).

În Bavaria, Dunărea a inundat parţial oraşul Passau, la graniţa cu Austria.

Niciun tren nu circula duminică între München (sud-estul Germaniei) şi Salzburg (vestul Austriei), a informat Deutsche Bahn.

În vest, traficul fluvial pe Rin a fost suspendat în mai multe locuri, a precizat centrul de urgenţă din Mainz.

În Elveția, unde autorităţile erau în alertă de sâmbătă, din cauza creşterii nivelului apelor, în special în zona Rinului, situaţia era stabilă duminică, , însă riscul unor alunecări de teren va mai rămâne câteva zile, au anunţat autorităţile federale.

C.I.