18.2 C
București
sâmbătă, 12 iunie 2021 - 21:20

Patru adolescenți au vandalizat statuia lui Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe. Sunt acuzați de distrugere

spot_img

Patru adolescenţi, cu vârsta între 16 și 17 ani, din Sfântu Gheorghe sunt cercetaţi de polițiști pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere în legătură cu vandalizarea grupului statuar Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, doi dintre tineri sunt bănuiţi că ar fi scris pe soclul statuii „TRIANON 1920” şi ar fi desenat un steag roşu-alb-verde, iar ceilalţi doi că ar fi stat de pază.

„În urma unor activităţi investigative, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Sfântu Gheorghe – Biroul de Investigaţii Criminale au identificat patru tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, bănuiţi de faptul că, în noaptea de 4 spre 5 iunie 2021, s-ar fi deplasat la grupul statuar Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe, iar doi dintre aceştia ar fi vopsit şi inscripţionat părţi ale grupului statuar, dislocând, totodată, mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului, timp în care ceilalţi doi ar fi asigurat locul faptei, pentru a nu fi surprinşi. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere”, a anunțat IJP Covasna.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă, la o zi după ce aproape 200 de persoane, majoritatea venite din alte judeţe ale ţării, au sărbătorit în Piaţa Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea Imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a condamnat profanarea statuii, considerând-o „acţiune provocatoare” şi a precizat că monumentul a fost curăţat de angajaţii societăţii de salubritate.

Statuia lui Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe, vandalizată și vopsită cu steagul Ungariei