24.2 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 17:10
No menu items!

Patronul Petrolului Ploiești, Dan Capră, judecat în dosarul fraudelor de la BRD

spot_img

Capra Daniel_Petrolul_ligaluiadita.ro

Patronul Petrolului Ploiești, Dan Capră, este judecat de Curtea de Apel București pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat care se ocupa cu fraude bancare de zeci de milioane de euro și spălare de bani. Trimis în judecată de DIICOT alături de fratele său, Nicolae Capră, procurorii spun că cei doi erau săgeți pentru Vasile Creștin, liderul grupării. Banii rulați ilegal de familia Capră se ridică, conform anchetatorilor, la trei milioane de euro.

Acționarul majoritar al echipei de fotbal Petrolul Ploiești, Dan Capră, a devenit un obișnuit al procurorilor de la structurile importante, percheziția DNA de la clubul de fotbal nefiind singurul moment când Capră intră în atenția anchetatorilor.

Astfel, Sursa Zilei a descoperit că Dan Capră se află printre cei judecați în primul dosar trimis de DIICOT în instanță cu afaceriștii acuzați că au obținut ilegal credite de zeci de milioane de euro de la mai multe bănci.

Acesta, la fel ca și fratele său Nicolae Capră, membru în Consiliul de Administrației al Petrolului Ploiești, este inculpat pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri și spălare de bani, iar dosarul se află în prezent pe rolul Curții de Apel București.

Potrivit procurorilor DIICOT, Daniel Capră, judecat alături de rudele sale, Nicolae Capră  și Răzvan Florin Capră, făcea parte din executanții capii rețelei de fraude bancare.

Un alt segment al grupării infracționale aflat pe palierul de execuție a fost acela al persoanelor care au avut rolul de săgeți și care figurau ca asociați/administratori/împuterniciți ai societăților comerciale în numele cărora liderii grupării au accesat în mod nelegal credite

Rechizitoriul DIICOT

Astfel, anchetatorii au stabilit că firma prin care Daniel Capră și Nicolae Capră au comis fraudele a fost SC Stinoma SRL.

Potrivit DIICOT, Daniel Capră a acționat ca „săgeată” chiar pentru controversatul afacerist Vasile Creștin, considerat unul din liderii grupului infacțional organizat care ar fi fraudat băncile.

În toamna anului 2008 prin intermediul inculpatului Creștin Vasile, învinuitul Capră Daniel – atras în gruparea infracțională, a fost prezentat inculpatei Peter Claudia Maria – consilier clientelă BRD – Grup Unirea, la care acesta a depus documentația în vederea obținerii unui credit

Rechizitoriul DIICOT

În continuare, procurorii rețin că, la intervenția lui Vasile Creștin la conducerea BRD – Grup Unirea, banca i-a aprobat lui Daniel Capră un credit de două milioane de euro pentru SC Stinoma SRL. Asta deși, spun anchetatorii, societatea prezenta numeroase semne de întrebare din punct de vedere al documentelor depuse la bancă care să arate bonitatea firmei precum și în privința altor aspecte.

Imediat după ce banii au intrat în firmă anchetatorii spun că din SC Stinoma s-au făcut mai multe plăți, într-un termen foarte scurt, către firme din grupul controlat de Vasile Creștin, în baza unor justificări nereale.

Din rechizitoriu mai rezultă că, la șase luni de la primirea creditului, Daniel Capră a cedat acțiunile SC Stinoma SRL către fratele său, Nicolae Capră.

La rândul său, fratele șefului de la Petrolul Ploiești, a depus la BRD o cerere de majorare a creditului cu încă un milion de euro iar procurorii rețin că șefii băncii i-au aprobat cererea în trei zile de la depunere, fără să verifice nimic.

DIICOT spune că acest ultim milion de euro aprobat de BRD i-a fost pus la dispoziție lui Daniel Capră care a făcut plăți în baza unor documente justificative false către firme din interiorul schemei controlată de membrii familiei Creștin.

Audiat fiind de procurori, Daniel Capră nu a recunoscut acuzațiile care îi sunt aduse.

Cristi Ciupercă