9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 22:15

Patronatele din turism: Românii au cheltuit 36,4 mil. € pentru servicii turistice de Revelion. Statistica pe destinații

spot_img

Tarifele pe intern au crescut cu 5%

camera-hotel

Peste 152.000 de români și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în creștere cu 38% față de anul trecut, cheltuind aproximativ 142,07 milioane de lei, cu 51% mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit studiilor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În străinătate au călătorit aproape 9.000 de turişti, în scădere cu 12% de anul 2014, care au cheltuit aproximativ 4,8 milioane euro, în scădere cu 8% faţă de anul anterior.

În total, cei peste 161.000 de români au cheltuit aproximativ 36,4 milioane de euro în ţară şi străinătate pentru petrecerea Revelionului 2015.

FPTR precizează că aceste date sunt aproximative şi au fost obţinute pe baza datelor furnizate de sistemele de rezervări, a estimărilor membrilor și a unui sondaj la care au răspuns operatorii din turism.

Nu sunt incluși turiștii individuali, care nu apelează la servicii de turism organizat prin agenţii și al căror număr nu poate fi apreciat.

Statistică turism intern

fptr1

Top 5 destinații externe

fptr2

”Creşterea spectaculoasă a numărului de turişti în România se datorează campaniei de clasificare derulată de Autoritatea Naţională pentru Turism în 2014, fiind clasificate în acest an peste 70.000 de noi locuri de cazare”, potrivit unui comunicat al Federației.

Cea mai mare creştere se constată în segmentul rural, unde numărul de locuri clasificate aproape că s-a dublat. Din totalul de 100.000 de locuri de cazare, 80.000 de locuri au fost puse la dispoziţie în această perioadă, fiind ocupate în proporţie de 70% de cei 56.000 de turişti care au preferat să-şi petreacă revelionul la ţară.

În ceea ce priveşte tarifele percepute, în perioada sărbătorilor, se constată că acestea au crescut față de anul anterior cu o medie de 5%.

Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

Cele mai solicitate destinaţii externe au rămas: Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia și Ungaria.

Pentru destinațiile exotice, s-au vândut 650 de pachete, la un preț mediu de 1.500 de euro.

FPTR explică scăderea pentru destinațiile externe, prin lipsa banilor, care face ca mulţi români să renunţe la vacanţa de iarnă în străinătate şi să strângă banii pentru un sejur în vară.