6.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 4:38

Patronatele din Turism: Concurența cu litoralul bulgăresc este inegală

spot_img

 Patronatele din Turism: Concurența cu litoralul bulgăresc este inegală

Turismul românesc duce o luptă inegală cu cel bulgăresc, din cauza taxelor prea mari din România, potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS). În aceste zile, pe litoralul bulgăresc sunt peste 100.000 de turişti, faţă de numai 40.000 pe plajele din România.

”Problema majoră pentru investitorii în turismul din România o constituie fiscalitatea prohibitivă, respectiv TVA de 24%, impozitul pe profit de 16%, impozitul pe dividende de 16%. Astfel, la 100 de euro, operatorul din turism român va achita către bugetul de stat 46,37 euro, în timp ce în Bulgaria un operator în turism achită doar 20% TVA, 10 % impozit pe profit şi 10% impozit pe dividende, aşadar va da la bugetul de stat doar 35,20 euro din 100 de euro”, se afirmă în comunicatul citat.

Astfel, la fiecare 100.000 de euro, operatorul bulgar va achita cu 11.170 euro mai puţin decât cel din România. Această diferenţă se observă în investiţiile în personal, în oferta de mâncare, în sistemul all inclusive, în marketing sau chiar în achiziţionarea unor francize importante de lanţuri hoteliere internaţionale care se transformă în magnet pentru turiştii străini.

”Reducerea selectivă a taxelor într-un domeniu care poate fi dezvoltat în mod durabil ar însemna o gură de oxigen pentru toţi operatorii din turism. Pentru ca statul să fie sigur că facilităţile acordate vor contribui la îmbunătăţirea turismului românesc, scutirile pot fi condiţionate de investiţii sau de implementarea unor sisteme performante, precum cel de all inclusive”, se mai arată în comunicatul FPTS.

S.Z.