3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:46
No menu items!

Patronatele din transporturi solicită înghețarea primelor RCA la valoriile calculate de ASF în iunie

spot_img

Patronatele din transporturile rutiere solicită Guvernului înghețarea primelor RCA la valorile medii calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în luna iunie 2016, tarife care, potrivit conducerii ASF, oferă stabilitate financiară pe piața RCA.

Cererea este semnată de asociațiile COTAR, UNTRR, ARTRI, APTE 2002 și APULUM.

Acestea menționează că, la categoria autoutilitare/autocamioane, toate vehiculele cu masa totală maximă autorizată (MTMA) de până la 3,5 tone, indiferent de clasa de bonus-malus, ar urma să plătească o primă de 1.117 lei pe 12 luni, vehiculele între 3,5 tone și 7,5 tone – 1.966 lei/an, vehiculele între 7,5 tone și 16 tone – 2.207 lei/an, iar vehiculele de peste 16 tone – 8.489 lei/an.

La categoria de transport persoane, vehiculele cu până la 18 locuri vor plăti 3.210 lei pentru un an, vehiculele între 18 și 40 locuri – 4.366 lei/an, iar vehiculele peste 40 de locuri – 3.017 lei/an.

”Solicităm Guvernului înghețarea primelor RCA la valorile medii prezentate de ASF pentru luna iunie 2016, tarife pe care ASF le consideră că oferă stabilitate financiară și care stau la baza relansării pieței asigurărilor RCA din România, așa cum au declarat reprezentanții Autorității. Guvernul are la îndemână Legea Concurenței 21/1996, modificată și completată în 2016, care, la art. 4, alin 2 și 3, prevede că pentru sectoarele economice determinate și în împrejurări excepționale, precum situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de șase luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri”, au transmis asociațiile, printr-un comunicat public.

Patronatele au cerut stabilirea unor întâlniri urgente la ASF și la Guvern, pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA, în caz contrar fiind necesară coordonarea unor acțiuni de protest la nivel național.

T.S.