3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 1:05
No menu items!

Patronatele de pe litoral: CNADNR boicotează turismul, printr-o organizare proastă

spot_img

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) atenționează că lucrările anunțate de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) la A2 – București-Constanța riscă să compromită traficul de turiști și să aducă efecte economice negative, printr-o planificare proastă a lucrărilor.

Comunicatul semnat vineri de Comitetul Director al FPTR avertizează asupra următoarelor elemente:

  • Patronatele din turism au aflat ieri din mass-media, cu neplăcută surprindere, despre anunţul privind reparațiile care urmează să fie făcute în plin sezon estival, atât pentru podul de la Agigea, cât și pentru un tronson de 40 de kilometri al Autostrăzii Soarelui.
  • Deşi suntem conştienţi că lucrări de reparaţii sunt necesare şi ne bucura faptul că acestea sunt efectuate, constatam că nu există o planificare raţională a exploatării autostrăzii de către CNADNR. Eventualele reabilitări nu au fost corect planificate, analizate şi nu a fost evaluat impactul economic asupra activităţii turistice pe litoral, în sezonul estival.
  • Constatăm, încă o dată, că nu există, așa cum ar fi normal, un schimb de informații interministeriale pe subiecte care pot afecta anumite sectoare ale economiei. CNADNR nu a informat autoritățile din turism și, cu atât mai puțin, mediul privat despre începerea acestor reparații, care vor afecta traficul de turiști pe litoral în sezonul estival.
  • Patronatele din turism se tem că lucrările anunțate pentru la vară, care vizează reparația unui tronson de autostradă și a podului de la Agigea, vor afecta fluxul de turiști către litoral. Solicităm CNADNR să prezinte un calendar al executiilor lucrarilor, din care să rezulte evitarea efectelor economice negative, asupra industriei turismului.
  • În contextul în care o serie de destinații turistice europene au devenit nesigure din cauza atentatelor teroriste sau a amenințărilor venite din această direcție, șansa României, considerată o țară sigură, de a trage turiști, este boicotată de piedicile puse de CNADNR.
  • Dacă mulți turiști aleg în fiecare weekend să meargă pe litoral, atrași și de durata scurtă a călătoriei, în jur de două ore, în care ajung din București la mare, ne întrebăm ce vor decide aceștia când vor constata că vor petrece de două ori mai mult timp în trafic. Ne întrebăm, de asemenea, ce se va întâmpla în cazul unui accident pe tronsonul pe care circulația va fi restricţionată în timpul lucrărilor și în cât timp vor ajunge, în acest caz, turiștii la mare.
  • FPTR solicită ca CNADNR să evaluează şi să planifice lucrările necesare în mod judicios evitând atât afectarea confortului turiştilor care vor veni pe litoral, în perioada sezonului estival, cât şi afectarea activităţii economice din industria turismului.

CNADNR a confirmat joi că tronsonul Drajna-Lehliu al autostrăzii Bucureşti-Constanţa va intra în reparaţii. CNADNR arată că procedurile pentru licitaţia în urma căreia se va alege firma care va face reparaţiile pot dura până la 120 de zile, ceea ce înseamnă că exact în sezonul estival acest tronson de autostradă nu va putea fi folosit.

V.B.