18.6 C
București
joi, 28 septembrie 2023 - 6:39
No menu items!

Patriarhia Română a luat decizia: Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe 23 aprilie

spot_img

Patriarhia Română a decis ca Sfântul Gheorghe să nu fie sărbătorit pe 23 aprilie, ca de obicei, ci pe 25 aprilie.

Aproximativ 1 milion de români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, dar anul acesta nu își vor putea serba ziua de nume pe 23 aprilie, ci pe 25 aprilie, care coincide cu a doua zi de Paşte.

Motivul este că ziua de cinstire a Sfântului Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, iar tipicul prevede ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști.

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a explicat pentru Basilica.ro Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române, şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală.

De altfel, și în calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. 

Dalia Constantin