29.2 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 21:47
No menu items!

Partidul “Alternativă pentru Germania” cere eliminarea monedei unice

spot_img

Partidul “Alternativă pentru Germania” cere eliminarea monedei unice

Partidul nou-înfiinţat, “Alternativă pentru Germania” susţine renunțarea la moneda unică, motivând că euro dăunează Europei şi împovărează Germania cu miliarde.

Fondatorul partidului, alături de alţi jurnalişti şi experţi economici, este Konrad Adam fost redactor pe teme politice la cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Partidul solicită desfiinţarea zonei euro şi iniţierea unei dezbateri deschise pe tema măsurilor de salvare din derapajul financiar.

Planul de salvare a zonei euro pune Germania la plata a 21,68 miliarde de euro. Mecanismul menit să prevină falimentul statelor cu probleme în plata creditelor a venit până acum în ajutorul Greciei, Irlandei, Portugaliei, Spaniei şi Ciprului.

Membrii partidului “Alternativă pentru Germania” acuză politicienii germani de ignorarea posibilității de a renunța la moneda euro şi de a opri plăţile către mecanismul de salvare.

Totodată, ei atrag atenţia că revendică destrămarea zonei euro, dar nu şi a Uniunii Europene. Membrii partidului propun o variantă în care statele să revină la moneda naţională sau să formeze mici uniuni monetare.

“Alternativă pentru Germania” cere de asemenea putere mai mare de decizie pentru cetăţenii UE care, prin referendum, ar putea să îşi susţină poziţia referitor la chestiuni de interes major.

C.I.