9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 23:27
No menu items!

Partidele prooccidentale câştigă alegerile din Ucraina (exit-polls)

spot_img

Blocul Poroșenko a obținut 23% din voturi în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Ucraina

 ucraina - alegeri prezidentiale

Partidele prooccidentale au înregistrat o victorie zdrobitoare la alegerile legislative anticipate din Ucraina, pe fondul conflictului armat cu rebelii proruşi din est, arată duminică sondajele efectuate la ieşirea de la urne.

Blocul Poroșenko a obținut 23% din voturi în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Ucraina, iar Blocul de Opoziție (aliații fostului președinte Viktor Ianukovici) 8%, depășind astfel pragul minim necesar pentru accederea în parlament, relevă primele sondaje la ieșirea de la vot (exit-polls), transmit AFP și Reuters.

Pe poziția a doua s-a plasat Frontul Popular, al premierului Arseni Iațeniuk (21%), urmat de Samopomitch (13%), partid compus din tineri reprezentanți ai societății civile și din combatanți veniți din Est.

Cu aproape 8% din sufragii, Blocul de Opoziție depășește pragul de 5% necesar intrării în parlament, spre deosebire de Partidul comunist, care a fost votat de numai 3% din alegători.

Vor mai fi reprezentate în parlament Partidul Radical (condus de Oleh Liașko, 6% din sufragii), formațiunea naționalistă Svoboda (6% din voturi) și partidul Batkivșcina, al fostului premier Iulia Timoșenko (5,4% din sufragii).

Rata prezenței la vot a fost de aproape 40%.

Aceste alegeri au fost convocate de președintele Petro Poroșenko, ales în luna mai încă din primul tur de scrutin.

Aproximativ cinci milioane de alegători, din cele 36 de milioane din întreaga țară, nu au putut vota, în Crimeea, anexată de Rusia în martie, și în zonele controlate de separatiști din est. Drept urmare, 27 de locuri de deputați vor rămâne goale.