10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 14:06

Partenerul consilierului Simina Tănăsescu, Thomas Stauffer, anchetat penal de procurorii români și elvețieni (presă)

spot_img

Partenerul de viață al consilierului prezidențial Simina Tănăsescu – care a demisionat, miercuri, în urma scandalului privind presiunile făcute asupra judecătorului constituțional Petre Lăzăroiu – este anchetat de justiția elvețiană, într-un dosar deschis de procurori români, relatează jurnaliștii de la “România liberă”. 

Potrivit “România liberă”, Thomas Peter Stauffer, numit din 2010 în funcția de director al Biroului pentru Contribuția Elvețiană în România, a fost anchetat în dosarul 634/P/2016 instrumentat de procurorii Curții de Apel București. Ajuns la Judecătoria Sectorului 1 București, respectivul dosar a fost soluționat cu avizarea propunerii de transfer a urmăririi penale către autoritățile judiciare competente din Confederația Elvețiană.

“Thomas Peter Stauffer este un personaj mai mult decât apropiat de Simina Tănăsescu. Parteneri de viață sau doar prieteni (chiar nu are importanță), cei doi au cumpărat împreună în anul 2005 un imobil situat pe strada Plantelor 8-10, din Capitală. Poate și pentru că actualul consilier de stat al președintelui Iohannis, Simina Tănăsescu, a fost angajata lui Stauffer pe vremea când acesta conducea în București Biroul pentru Contribuția Elvețiană în România. Cel puțin așa reiese dintr-o situație privind membrii Corpului Diplomatic acreditați în România la data de 31.01.2015”, mai scriu jurnaliștii de la “România liberă”.

În CV-ul publicat pe pagina de internet a Administrației Prezidențiale nu se spune nici un cuvânt despre faptul că Simina Tănăsescu a lucrat pentru Stauffer. Situația ar putea fi un pic și mai confuză. Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Siminei Tănăsescu în funcția de consilier de stat la data de 14.01.2015. Dar, o situație a Ministerului Afacerilor Externe indică faptul că la data de 30.01.2015 aceeași Simina Tănăsescu figura pe lista Corpului Diplomatic ca angajată la Biroul pentru Contribuția Elvețiană în România, în directa subordonare a lui Thomas Peter Stauffer.

Urmare, cel mai probabil, a declanșării actelor de urmărire penală, în august 2016 Thomas Peter Stauffer a fost destituit din funcția de director al Contribuției Elvețiene în România, locul său fiind luat de Ronald Louis PYTHON.

La acest moment Stauffer nu mai figurează pe lista Corpului Diplomatic acreditat la București. El și-a păstrat, însă, investiția imobiliară făcută împreună cu Simina Tănăsescu, cei doi continuând să dețină imobilul din strada Plantelor.