6.2 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 10:29

Parteneriat energetic între România și o companie chineză

spot_img

Parteneriat energetic între România și o companie chineză

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat miercuri că China Huadian Engineering intenționează să creeze un grup energetic în parteneriat cu România.

Investiția pe care China o va face se va ridica la suma de 1 miliard de euro, cea mai mare parte a energiei urmând a fi exportată.

”Suntem deja în posesia unui memorandum semnat care este un act oficial și, cu câteva zile în urmă, acest memorandum a fost aprobat de Consiliul de Supraveghere al  Complexului Energetic Oltenia. Investiția este într-un grup energetic nou, de 600 MW complet modernizat, cu toate condițiile impuse de UE îndeplinite”,a afirmat Ciurel.

China pregătește studiul de fazabilitate care va fi finalizat cel mai probabil în următoarele două luni și care va stabili cu exactitate locația și tipul instalației.

Totodată, există posibilitatea ca în luna noiembrie a anului curent, să fie obținută autorizația de construcție, după emiterea acesteia, fiind avansat de către partenerul chinez un termen de finalizare de 36 de luni.

Laurenţiu Ciurel subliniază avantajele pe care țara noastră le are ca urmare a acestui parteneriat, enumerând printre acestea taxele şi impozitele pe care le va plăti această companie statului român, asigurând totodată “că nu va fi un concurent la actualii producători de de energie pe carbune, pentru că cea mai mare parte a energiei va fi exportată în zona Turcia și Austria”.

Compania va crea 1.000 de locuri de muncă și va securiza alte 3.000 în zona minieră. În acest proiect vor fi implicate în contrucție  și mentenanță doar firme românești. Contractele de cărbune vor fi făcute cu complexul Oltenia.

C.I.