8.6 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 10:59
No menu items!

Parlamentul ucrainean va reexamina cazul Timoșenko

spot_img

iulia-timosenko

Parlamentul ucrainean, aflat sub presiunea Uniunii Europene, va examina din nou o lege privind transferul opozantei încarcerate Iulia Timoșenko în străinătate pentru a primi îngrijiri medicale, o condiție cerută de Bruxelles în perspectiva semnării Acordului de asociere cu UE cu ocazia summitului de săptămâna viitoare de la Vilnius, informează marți France Presse.

După reuniunea de luni seară a unui grup de lucru parlamentar însărcinat cu redactarea unui text de compromis, Partidul Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, ce deține majoritatea în parlament, a sugerat că nu va aproba marți “Legea Timoşenko”.

„Facțiunea noastră nu va vota proiectele de lege existente pentru că ele sunt categorice și conțin multe contradicții”, a declarat luni seară Grigori Smitiuk, deputat al Partidului Regiunilor, pentru postul de televiziune Kanal 5.

Emisarii europeni, fostul preşedinte polonez Alexander Kwasniewski şi fostul preşedinte al Parlamentului European Pat Cox, care au asistat pe 13 noiembrie la precedentul eşec al Parlamentului ucrainean, au revenit în Ucraina marţi. „Suntem pregătiți să facem totul pentru a asigura succesul”, a anunțat Cox.

Cancelarul german Angela Merkel, a cărei țară este pregătită să o primească pe Timoșenko pentru a-i acorda îngrijiri medicale, a pus la îndoială luni dorința Kievului de a obține Acordul de asociere cu UE, ce se află pe ordinea de zi a Parteneriatului Estic la summitului din 28-29 noiembrie de la Vilnius.

 „Vreau să subliniez din nou că așteptăm măsuri credibile din partea Ucrainei pentru a crea condițiile unei semnări a Acordului de asociere. Și nu oricând, ci acum”, a subliniat cancelarul.

Acest mesaj a fost relatat de mai mulţi alţi oficiali UE.

Fostul premier Iulia Timoșenko ispășește în prezent o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru abuz de putere și a fost spitalizată în aprilie 2012 din cauza unei hernii de disc.

C.A.