1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 3:27
No menu items!

Parlamentul ucrainean respinge demisia premierului Arseni Iațeniuk UPDATE

spot_img

Arseni-Iaţeniuk

Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral), reunită joi în sesiune extraordinară, a respins demisia premierului Arseni Iațeniuk, pe care acesta a a anunțat-o în urma refuzului deputaților de a sprijini legi impopulare în timp ce alegeri legislative anticipate se profilează la orizont, informează France Presse și Unian.

Doar 16 parlamentari au votat pentru demisia sa, față de 226 de voturi necesare pentru a valida această plecare, ceea ce ar fi provocat o nouă criză politică, într-un context și așa complicat de operațiunea împotriva insurecției proruse în estul țării.

„Numai 16 deputați au votat pentru demisia guvernului Iațeniuk. Aceasta înseamnă că executivul a primit votul de încredere și, prin urmare, își reia activitatea, care se referă la modul de funcționare a parametrilor-cheie ai bugetului”, a declarat Serghei Sobolev, liderul facțiunii Batkivșcina, cea mai mare din parlament, din rândurile cărora provine și actualul premier ucrainean.

Potrivit legislației în vigoare, demisia premierului ar fi antrenat automat demisia cabinetului de miniștri. Guvernul își va îndeplini sarcinile până la formarea noului guvern.

Iațeniuk, un om politic prooccidental care ocupă funcția de premier de la destituirea și fuga președintelui Viktor Ianukovici la sfârșitul lunii februarie, a amenințat să-și părăsească postul la 24 iulie, după dizolvarea coaliției guvernamentale în parlament, ceea ce deschide calea alegerilor legislative anticipate, dorite de președintele Petro Poroșenko.

C.A.