4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 17:20
No menu items!

Parlamentul ucrainean a adoptat legea privind sancțiunile antirusești

spot_img

Aleksandr Turcinov, a subliniat că „astăzi parlamentul adoptă nu sancțiuni, ci legea privind sancțiunile, în baza căreia astfel de măsuri ar putea fi adoptate în viitor”

 parlamentul ucrainean

Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) a adoptat joi proiectul guvernamental de lege privind sancțiunile antirusești, în favoarea acestuia pronunțându-se 244 din totalul de 290 de deputați, informează ITAR-TASS și Unian.

Potrivit proiectului de lege, Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (SNBO) obține dreptul de a bloca activele, de a limita operațiunile comerciale, de a stopa în total sau parțial tranzitul de resurse, de zboruri și de transporturi pe teritoriul Ucrainei, de a preîntâmpina retragerea de capitaluri, de a suspenda onorarea de obligații economice și financiare, de a anula licențele.

Mai mult, sunt prevăzute interzicerea sau limitarea intrărilor de nave maritime în apele teritoriale sau porturile Ucrainei și de avioane în spațiul aerian al Ucrainei, precum și a aterizărilor pe teritoriul Ucrainei, suspendarea acțiunii acordurilor comerciale, a proiectelor și programelor industriale comune în anumite domenii, în speță în cel al securității și al apărării.

Se propune întreruperea schimburilor culturale, a cooperării științifice, a contactelor sportive și în domeniul învățământului, a programelor de divertisment, refuzarea eliberării de vize pentru rezidenții statelor străine, anularea vizitelor, a reuniunilor, negocierilor oficiale pentru încheierea de acorduri.

Înainte de votul final, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a propus excluderea din pachetul de sancțiuni antirusești a interzicerii oferirii de servicii poștale, precum și a măsurilor pentru îngrădirea mass-media și a publicațiilor tipărite.

Președintele Radei Supreme, Aleksandr Turcinov, a ținut să sublinieze că „astăzi parlamentul adoptă nu sancțiuni, ci legea privind sancțiunile, în baza căreia astfel de măsuri ar putea fi adoptate în viitor”.

Propunerile privind aplicarea sancțiunilor vor fi analizate de SNBO după ce vor fi avizate de Rada Supremă, de președintele Ucrainei, de cabinetul de miniștri, de Banca Națională a Ucrainei, de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Sancțiunile vor fi puse în aplicare în urma unui decret al președintelui Ucrainei, legea intrând în vigoare a doua zi după publicarea ei.

C.A.