19.6 C
București
luni, 27 mai 2024 - 19:56
No menu items!

Parlamentul ucrainean a adoptat legea ce acordă autonomie regiunilor separatiste

spot_img

Proiectul de lege prevede instalarea unui Guvern autonom provizoriu

parlamentul ucrainean

Parlamentul ucrainean a adoptat, marţi, proiectul de lege depus de preşedintele Petro Poroşenko care prevede mai multă autonomie pentru regiunile separatiste din estul Ucrainei şi care fixează de asemenea alegeri locale în aceste regiuni, la 7 decembrie, informează AFP.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a prezentat marţi în Parlament un proiect de lege care garantează mai multă autonomie regiunilor separatiste din estul rusofon.

Acest proiect de lege privind un „statut special” pentru regiunile Doneţk şi Lugansk este prevăzut de protocolul de armistiţiu semnat la 5 septembrie de Kiev şi rebelii proruşi, care cer independenţa.

Proiectul de lege prevede de asemenea organizarea de alegeri la 7 decembrie în regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk. Autorităţile de la Kiev doresc organizarea de „alegeri la nivel de districte, consilii municipale, consilii locale”, în „anumite districte din regiunile Doneţk şi Lugansk, duminică, 7 decembrie”, conform textului proiectului de lege.

Conform propunerilor dezvăluite de preşedinţie, proiectul de lege prevede instalarea unui Guvern autonom provizoriu, pe o perioadă de trei ani, care ar urma să intre în funcţiune odată cu adoptarea legii.

Separatiştii au indicat deja că resping oferta Kievului privind o mai mare autonomie şi continuă să ceară independenţa.

Proiectul de lege promite de asemenea să ajute la recontrucţia infrastructurilor distruse de cele cinci luni de confruntări, care s-au soldat cu 2.700 de morţi, şi să furnizeze un ajutor economic şi social populaţiei.

Site-ul preşedinţiei menţiona că aceste propuneri deschid calea unei descentralizări dar în acelaşi timp garantează „suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa statului” ucrainean.

C.A.

https://www.sursazilei.ro/kievul-propune-alegeri-regiunile-separatiste-din-estul-ucrainei/