6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 21:34
No menu items!

Parlamentul European cere eliminarea tarifelor de roaming în interiorul UE, până în 2015

spot_img

 Parlamentul European cere eliminarea tarifelor de roaming în interiorul UE, până în 2015

Tarifele de roaming pentru apelurile telefonice, mesajele scrise sau descărcarea de date trebuie eliminate până în 2015, potrivit unei rezoluții adoptate de Comisia de Industrii a Parlamentului European (PE).

Documentul arată că ”ratele de profit dezechilibrate” creează costuri excesive pentru utilizatori și sunt o piedică pentru creșterea economică și pentru prosperitatea cetățenilor europeni. În plus, tarifele mari de roaming reprezintă un motiv pentru lipsa unei piețe comune de telecomunicații.

Raportorul Jens Rohde, euro-deputat danez din grupul liberal, a afirmat că acest vot unanim este un semnal puternic de sprijin pentru Neelie Kroes, comisar European pentru Agenda Digitală, în încercarea de a elimina tarifele de roaming.

”Trebuie să ne asigurăm că piața telecom funcționează și că oamenilor nu le mai este frică să-și folosească telefoanele mobile pentru a suna sau pentru a descărca date când sunt în străinătate. India și SUA au eliminat deja tarifele de roaming și este timpul ca UE să facă la fel”, a afirmat Rohde.

Veniturile din tarifele de roaming înseamnă aproximativ 10% din veniturile marilor operatori telecom, iar acești operatori obțin profituri de 100% din acest tip de servicii.

Această rezoluție va fi supusă votului în plenul PE în sesiunea din 9-12 septembrie și va fi adusă pe masa Consiliului UE din octombrie, pentru aprobarea finală.

Vlad Bârleanu