32 C
București
vineri, 12 august 2022 - 17:49
No menu items!

Parlamentul European a aprobat ajutorul financiar către R. Moldova, în valoare de 100 mil. €

spot_img

Parlamentul European a aprobat marți asistența macro-financiară de 100 milioane euro pentru Republica Moldova, cu scopul de a sprijini refacerea țării după criza economică și politică.

”UE va oferi o combinație de granturi și împrumuturi în valoare de 100 milioane euro pentru a sprijini nevoile financiare externe ale țării”, potrivit unui comunicat al instituției . Deputații au confirmat acordul recent informal cu Consiliul de Miniștri.

Principalele elemente ale acordului:

  • Asistența macro-financiară (MFA) ar trebui să sprijine angajamentul Moldovei pentru un management corect al finanțelor publice, pentru lupta împotriva corupției și spălării banilor, pentru depolitizarea administrației publice, pentru o justiție independentă, pentru libertatea presei;
  • Declarația comună a Parlamentului European, Comisiei și Consiliului care subliniază faptul că respectarea mecanismelor democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar bazat pe pluripartitism și statul de drept, precum și garantarea drepturilor omului sunt precondiții pentru primirea asistenței;
  • Aceste condiții vor trebui legate de plata fiecărei tranșe, iar Comisia va trebui să suspende temporar sau să anuleze orice plată dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite.

Aceasta este a doua oară din 2010 când UE oferă asistență macro-financiară. UE va pune la dispoziție 60 milioane euro în împrumuturi și 40 milioane în granturi, suma urmând a fi transferată în trei tranșe în 2017 și 2018, reprezentând 25% din nevoile financiare externe ale țării. Moldova a avut o recesiune economică în 2014, atunci când scandalul bancar și dificultățile fiscale, combinate cu o performanță slabă a exporturilor, au afectat economia și viața politică.

UE este în momentul de față partenerul comercial-cheie al Republicii Moldova, cu 63% din totalul exporturilor.

T.S.